Černý kašel

Dobrý den, před pěti lety jsem prodělala černý kašel a nyní se s ním léčím opět. Nejprve byla diagnostikována bronchitida - Fromilid, poté na plicním již zmíněný černý kašel a ostatní odběry - plicní chlamydie a ještě jiné vzorky hraniční. Nasazeno dvojí balení Klacidu, ale kašel se snad ještě zhoršil a přidala se dušnost. Klacid jsem již téměř vybrala, byla mi odebrána krev na párové sérum a mám ještě vyšetření na ORL. Může černý kašel způsobit nějaké komplikace? Před třemi týdny byl RTG plic vpořádku, nyní poslech i saturace též vpořádku. Na kontrolu jdu za 14 dní. Děkuji za odpověď, případně za rady, čím kašel zklidnit. Běžně užívám Vasocardin a Cipralex.

Odpověď odborníka:

dobrý den, černý kašel by neměl mít žádné komplikace, kašel se ale špatně léčebně ovlivňuje a přetrvává někdy až půl roku, postupně se menší. Antibiotika jsou namístě hlavně proto, aby člověk nebyl infekční, kašel ovlivní jen částečně, Jinak by bylo zajímavé vědět, jak vyšlo párové serum, protože prodělaný černý kašel zanechává imunitu v průměru asi 8 let, takže je neobvyklé, že byste po 5 letech opět onemocněla, i když vyloučené to není. Spíše výjimečně může černý kašel vyvolat resp. spustit bronchiální asthma, takže když kašel přetrvává skutečně mnoho měsíců a spíše se horší, je vhodné provést testy v tomto směru.

MUDr. Zdeněk Skácel
MUDr. Zdeněk Skácel

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: PNEUMO - HOST s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: