Černý kašel

Dobry den,chtela jsem se zeptat,svagrova mela cerny kasel,uz je prelecena a chodi tri tydny do prace.my mame 2 mesicni holcicku,byla ockovana hexavakcinou a prevenarem 13 v utery 5.3.2013 a ve ctvrtek 7.3.2013 chcem jet k ni na navstevu.Muze malou nakazit nebo uz ne?Ma porad kasel,leky nebere a na kontrolu uz nejde.dekuji moc za odpoved.

Odpověď odborníka:

Černý kašel je poměrně závažné onemocnění s řadou komplikací. Zdrojem nákazy je člověk v katarálním stadiu a v prvních 2 až 3 týdnech záchvatového stadia nemoci. Nakažlivost je značná a k přenosu dochází vzdušnou cestou. Vaše dcera nemá po očkování vytvořeny protilátky (nejdříve za 2-3 týdny po očkování) a je pro ni velké riziko nákazy (v rodině může být někdo další, kdo se černým kašlem nakazil a je teprve v inkubační době a nemá příznaky nemoci).

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: