Chrbtica, tetania...

  • Dotaz od: Marek686868
  • Publikováno: 10.4.2014
  • uLékaře.cz

Dobrý deň, vždy som bol aktívny športovec a pozitívne naladený človek, ale pred niekoľkými rokmi mi začalo časté mykanie tvárou a pod okom, šiel som na vyšetrenie emg kde mi bola diagnostikovaná neurogénna tetánia - konkrétne spasmofilna neuropathia. Bral som najmä vitamín Magne B6, istú dobu som bol bez nejakých príznakov, avšak pred cca troma rokmi sa mi to opäť vrátilo, avšak v horšej forme, často ma bolela hlava, závrate, silná únava, depresie a pod... Absolvoval som množstvo ďalších vyšetrení - ako ekg(nezávažný prolaps predného cípu mitrálnej chlopne), boli mi diagnostikované hemeroidy u gastroenterologa,inak z bezných vyšetrení mi nebolo zistené nič vážne aj krv bola v poriadku. Čo sa týka bolestí hlavy bol som na EEG vyšetrenie(základný rytmus alfa, 9HZ 40 uV tlmí sa v reakcii zástavy v hyperventilácii, výrazná firta, celkove záznam vyššej voltáže.) Pani doktorka mi dala užívať seroxat a lexaurin, dá sa povedať, že som sa cítil trochu lepšie. Bol som aj na magnetickej rezonancii Mozog + zadná jama(V bielej hmote frontálnych parietálnych lalokov paraventrikulárne a čiastočne subkortikálne sa nachádza niekoľko ložísk vyššej intenzity MR signálu v T2 sekvenciách o priemere 2 až 4 mm, ložiská po podaní KL i.v. bez patologického enhancementu. Mozgový kmeň bez zmien štruktúry, tvarové a štrukturálne zmeny na mozgu infratentoriálne neboli pozorované, medulla oblongata bez ložiskových zmien, zobrazené úseky miechy v úrovni stavcov C1,C3 normálnej štruktúry bez ložiskových zmien. Posttraumatické zmeny na mozgu sa neobjavili. Záver Dif. dg. ložiská demyelinizačného procesu supratnetoriálne typu SM(nález nespĺňa Barkhofove kritériá, dif. dg. ložiská nešpecifickej gliózy v bielej hmote hemisfér mozgu. Bol som aj na očné vyšetrenie - to bolo v poriadku tiež. V podstate minulý rok ma pani doktorka z neurologie poslala domov s tým, nech cvičím, športujem beriem magnezium a kontrola podľa potreby. Čo sa týka bolestí hlavy tie ustúpili, brnenie mravčenie končatín však nie a minulý rok sa k tomu pridružili veľké bolesti v okolí hrudníka a chrbtice obrovská slabosť v nohách a celkový nepokoj. Na RTG chrbtice som sa dostal až tento rok - výsledok(Dextroskolioza, unkoartroza C6, Takmer vyrovnana lordoza, Spondylosis def.incip. C3-5 s naznačenými dorzal. osteofytmi. LS- chrbtica: Sinistroskolioza, Veľmi incip. spondylosis def. L3-4 s dorzal osteofytmi, naznačná retrolisteza L5(momentálne som si vybavil rehabilitácie a fyzioterapeuta, tak dúfam že sa to zlepší) Vopred za ospravedlňujem za môju obsiahlu otázku ale naozaj som už sám zo seba zúfalý, bol som už aj na psychiatrii, kde mi diagnostikovali panickú poruchu a podľa potreby si dávam Neurol 0,25. V čom môže byť podľa Vás môj problém? Mám ísť na kontrolu magnetickej rezonancie hlavy?Bál som sa či nemám nejaký nádor alebo podobne... alebo je problém v psychike alebo chrbtici? Naozaj si neviem rady, ďakujem za každú radu s pozdravom Marek

Odpověď odborníka:

Vážený Marku, nádoru se obávat nemusíte, MRI mozku by jej odhalila. Některé z Vašich potíží bývají příznakem panické poruchy- brnění končetin, celkový neklid. Pokud je vyloučena kardiologická příčina bolestí na hrudi, mohou být také průvodním znakem panické poruchy. Než stanovíme psychiatrickou diagnozu je potřeba mít jistotu, že se nejedná o jiný problém. Nevím, jestli jste se svojí neuroložkou probíral své nové potíže. Pokud ne, měl by jste jít na kontrolu a informovat ji. Bolesti páteře mají celou řadu příčin. Mohou být vyvolané špatnými pohybovými strereotypy při práci nebo sportu, jednostranným zatížením ať už se jedná o zvedání břemen nebo dlouhé sezení u PC. Nevím jakou máte práci a jaký provozujejte sport. Na Rtg jsou počínající degenerativní změny, vyrovnaná lordoza svědčí pro špatné statické zatížení krční páteře. Není popsána míra scoliozy, je-li odchylka do 10stupnů, je to ještě v rámci normy. A retrolistéza- posun obratle- je jen naznačen. Degenerativní změny samy o sobě většinou nebolí, pokud netlačí na nervový kořen. Až ve spojení se špatnými pohybovými návyky se odchylky zakřivení páteře projeví. Vhodná rehabilitace ovlivněním svalového aparátu nedostatky na páteři vykompenzuje. Slabost nohou je široký pojem. Nevím, jestli jsou slabé od pasu dolů nebo se nepostavíte na špičky. Jestli je slabost celodenní nebo v návaznosti na fyzickou zátěž apod. Příčin může být mnoho, např. postižení periferního (nervy na končetinách) nebo centrálního (mícha a mozek) nervového systému, svalová onemocnění, poruchy minerálů, psychika atd. Tyto potíže je nezbytné konzultovat s Vaší neuroložkou. Po klinickém vyšetření může navrhnout další diagnostický postup: kontrolní MRI mozku ke zjištění jsou-li nespecifická ložiska stejná, podrobnější vyšetření bederní páteře, krevní vyšetření a další. Rehabilitaci Vám rozhodně doporučuji. Uleví Vám od bolestí zad a hrudníku, zmírní brnění, může i zklidnit. Slabost nohou může také ovlivnit vhodnou metodikou dle příčiny. Vzhledem k panické poruše bych Vám doporučila zvážit i psychoterapii. Naučit se čelit zátěžovým situacím pomocí rozhovoru a modelových situacích, považuji za vhodnější než užívání Neurolu. Můžete zkusit psychosomatickou medicínu, která se zabývá propojením nemocí těla a psychiky. Pokud kontrolní neurologické vyšetření vyloučí postižení nervového systému můžete zkusit i alternativní medicínu, ta však není hrazena. Stručná odpověď na Váš dotaz neexistuje, snad Vám tento rozbor alespoň trochu pomohl.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: