Tetánia?

Dobrý deň, už 5 mesiacov ma trápia pretrvávajúce celotelové zášklby a fascikulácie, brnenie končatín, rôzne nepríjemné senzorické pocity ako pichanie, bolesti a pod. Bola som u 2 neurológov, ktorí vylúčili závažné ochorenia, (prvý mi napísal ako dx zvýšená nervovo svalová dráždivosť-pozitívny Chvostek, HK, DK, brucho-živé reflexy- je to tetánia?) druhý mi povedal, že je to psychsomatické A že moje zášklby nie sú údajne objektívne fascikulácie (čakám ešte na EMG, nechápem prečo by nemali byť fascikuláciami, keď ich viem obča aj vidieť voľným okom, pri pohybe sa však strácajú) Okrem toho, som už navštívila aj psychiatra, som na AD, typu SSRI a anxyolitikách (pretože tieto príznaky boli sprevádzané silnou úzkosťou a panickými záchvatmi). Musím povedať, že príznaky sa o čosi zmiernili za tých 5 mesiacov, ale aj tak som stále nešťastná, pretože fascikulácie som v literatúre nenašla, ako typický príznak tetánie, kŕče mám len minimálne. Je to normálne? Už som si prešla aj príšerným strachom, že mám ALS, čo však na môj vek a pohlavie mi príde dosť nepravdepodobné (22r) a nemám žiaden problém s motorikou a neboli pri klinickom vyšetrení zistené žiadne patologické reflexy ani klinická slabosť. (medzi vyšetreniami bol odstup 4 mesiace), minerály v sére mám normálne, mala som hypovitaminózu D, ale už to mám v norme. Môže to byť naozaj len psychické?

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, vaše potíže mohou být opravdu psychosomatické pokud se vyloučila jiná vážnější příčina. ALS bych se neobávala, jste na ni mladá a do obrazu nemoci určitě nepatří senzorické projevy ani brnění nebo celotělové záškuby a fascikulace bývají na určitých typických místech pro nemoc což neurolog pozná. Pokud byly potíže provázeny i záchvaty úzkosti, držela bych se v tuto chvíli doporučení psychiatra a jeho léčby a vyčkala na EMG vyšetření. Po něm vám určitě neurologové řeknou další informace a věřím, že toto vyšetření bude v pořádku. přeji pěkný večer. Přeji pěkný večer.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x