Chronická angína a kojení

Dobrý den. Kojím pětiměsíčního syna, je to docela žroutík. Manžel je alergik. V prosinci 2011 jsem užívala Ospen z důvodů angíny, v lednu 2012 Duomox z důvodu mastitidy. Od té doby mám zvětšené uzliny na krku, čepy na mandlích, celkově jsem slabá, střídavě vodnatou a hnisavou rýmu, bolesti v krku, mám studené nebo upocené nohy. V únoru jsem navštívila ORL lékaře. Dvakrát mi odstranil čepy, řekl, že bych měla kojení co nejdřív ukončit, protože jsem vyčerpaná, do zprávy mi napsal, že mám chronickou angínu, mandle se zvrásněným povrchem po častých angínách, toho času hustý hlenohnis, z výtěru v krku Stafylokokus aureus a Haemofilus parainfluenze, mám si stříkat Bioparox, kloktat kde co, homeopatika na pročištění lymfy. Po ukončení kojení mi nasadí Doxycyklin. Dceru jsem kojila do dvou let věku. Syna jsem měla představu kojit ještě přes příští zimu, ale uvidím, jak to vydržím. Chtěla bych se zeptat, zda by byl pro mě při kojení vhodný nějaký imunopreparát na posílení imunity, nebo nějaká jiná doporučení - snažím se jíst pestrou stravu, vitamíny a zkouším otužování. Jaké je teď doporučení délky kojení pro děti s alergií v rodině? Včera se mi podařilo čepy vystříkat injekční stříkačkou. Nerada bych se ale odrovnala, chápu, že ty mandle jsou zdrojem infekce a z toho Stafylokoka mám docela strach. Existuje nějaké vyšetření protilátek v těle? Nebo je to jen na Streptokoka? V rodině máme revma možná v souvislosti s angínami. Mám dilema: kojit či nekojit. Ráda bych kojila a zároveň se dala dohromady. Děkuji za zodpovězení dotazu. S pozdravem Martina.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, kojit za každou cenu bych nedoporučovala, vydržela bych cca do 6 měsíců dítěte, a pak zavedla umělou stravu. V současné době je kvalitní a lze touto stravou nahradit mléko mateřské. Doplnila bych alergologické a imunologické vyšetření, ještě před tím než nasadíte nějaký volně prodejný imunomodulační lék. Užívala jste často antibiotika, určitě do jídelníčku zařaďte probiotika, z imunomodulátorů můžete přidat colostrum. Co se týče prevence alergií, účinná prevence neexistuje, pouze se prokázalo , že kouření v graviditě zvyšuje riziko astma bronchiale.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nachlazení, viróza, nebo chřipka?
Články: Nachlazení, viróza, nebo chřipka?
V zimě se potýkáme s...
Ani diabetici nemusí v zimě sedět za pecí
Články: Ani diabetici nemusí v zimě sedět za pecí
Prosedět celou zimu doma...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x