Chronická bolest v kříži

Dobrý den, prosím o radu. Ke konci roku 2011, jsem jednoho rána vstala z postele a od té doby do dneška mě bolí v kříži (čas od času mi bolest vystřeluje do nohou, střídavě). Mám sedavé zaměstnání, ale snažím se alespoň chodit na procházky. Již 2x jsem navštěvovala rehabilitaci se cvičením, nahříváním, magnety (ty mně trošku ulevily), mohu i říci že tak ob den si trochu zacvičím dle pokynů rehabilitační sestry. Ale stále nevidím zlepšení. (I stomatolog se mě ptal, zda nemám problém se zády, odešly mi 2 zuby, které jsou s tímto místem spojené). Momentálně mě kříž bolí tak, že když se sehnu, rýpne mi v něm až jdu do kolen. Nejsem schopná si obout boty, musím při tom sedět. Už mi to nepřijde moc normální, Nemyslíte že třeba lékař léčbu nějak podcenil? Všude tady na internetu čtu, jak lidé chodí na operace s uskříplou ploténkou..ještě mě napadla nějaká kloubní výživa. Jinak už jsem úplně bezradná. Moc děkuji za vaší odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nepíšete, zda jste byla důsledně vyšetřena, což znamená nejen klinické vyšetření, ale také RTG vyšetření páteře a laboratorní vyšetření krve.takto se sice nemusí prozrazovat uskřípnutá ploténka, nemáte typické příznaky. Nelze však vyloučit jiná onemocnění páteře a případně i některé typy revmatických chorob. Proto při tak dlouho trvajících problémech jsou tato vyšetření nezbytná, byť často pouze uklidní, že se o onemocnění závažnějšího charakteru nejedná. Popisovaná absolvovaná léčba může přinést pouze zklidnění bolestí a někdy mírné zlepšení. Nezbytná je aktivní fyzioterapeutická léčba, která zlepší funkci páteře a pánve. Poté má teprve význam aktivní cvičení a pohybový režim, velmi pravděpodobně stejný, jako jste prováděla ve snaze zlepšit bolesti zad. bez zlepšení funkce však cvičení dlouhodobější úlevu nepřinese. Váš praktický lékař by měl vyloučit (samozřejmě jste-li v péči neurologa či ortopeda, tak i ten) závažnější problémy, poté je nezbytné vyhledat pomoc rehabilitačního lékaře či kvalitního fyzioterapeuta. V případě úspěchu nezapomeňte absolvovat Vám nejblíže dostupnou "školu zad", jen tak můžete být dlouhodobě bez bolestí. Případně alespoň poučení od lékaře či fyzioterapeuta, jak si upravit pracoviště.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Potratová pilulka: bez lékaře se neobejdete!
Články: Potratová pilulka: bez lékaře se neobejdete!
Tablety, pomocí nichž lze...
Metličkové žilky mohou potrápit i děti
Články: Metličkové žilky mohou potrápit i děti
Objevily se vašemu dítěti...
Kojení jako ochrana před početím? Nespolehlivé!
Články: Kojení jako ochrana před početím? Nespolehlivé!
Přestože řada žen plánuje...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Interní vyšetření
Články: Interní vyšetření
Interní vyšetření je soubor...
Ultrazvuk břicha
Články: Ultrazvuk břicha
Ultrazvuk, UZ nebo SONO je...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x