Chronická trichomoniáza - diagnostika

Dobrý den. Včera jsem byla po dvou letech na preventivní prohlídce u svého gynekologa - nemám (a nikdy jsem neměla) absolutně žádné gynekologické problémy (ani výtok, ani svědění, zkrátka nic) a jsem očkovaná proti rakovině děložního čípku. Vždy bylo vše v naprostém pořádku. Včera při prohlídce mi lékař řekl, že na děložním čípku mám nález, který klinicky odpovídá obrazu chronické trichomoniázy (inverzní cosi se zpěněným sekretem...?), žádné obtíže nemám. Předepsal mi entizol k vaginálnímu podání na 10 dní. Sice mu naprosto důvěřuji, ale mám několik dotazů...překvapilo mne, že neudělal žádný výtěr na mikrobiologii (čekala bych alespoň MOP), prostě řekl, že ten klinický obraz je jasný a chce mne přeléčit...je to klasický postup? Dále si mne pak ani nepozval na kontrolu, řekl, že když nebudu mít žádné obtíže (jako doteď), stačí když to poctivě přeléčím (a nechám přeléčit samozřejmě i partnera) a nemusím k němu už kvůli tomu chodit, zase až za rok na prevenci. Zaskočilo mne, že nebudu mít kvůli tomu žádnou kontrolu a jsem z toho lehce nervózní... Dále jsem se chtěla zeptat na riziko neplodnosti u chronické trichomoniázy v mém případě - pokud jsem ji měla ty dva roky (dřív prý klinicky vše v pořádku), existuje riziko sterility? Děti bych chtěla a dost mne to vyděsilo. Neměla bych preventivně brát třeba iWobenzym nebo něco podobného? Je mi 25, mám několik let přítele a s nikým jiným jsem pohlavní styk nikdy neměla. Naprosto mu věřím a nemyslím si, že mne kdy podvedl, je tedy možné, že to může mít ještě od nějaké ženy z minulosti a u mne se ta nákaza projevila až teď? (Jsme spolu 7 let.) A poslední dotaz je k entizolu - slyšela jsem, že se prokázala jeho potenciální kancerogenita - není proto rizikový? Je mi jasné, že léčba je nezbytná, ale to riziko by mne zajímalo... Moc Vám předem děkuji za rady, omlouvám se za takové kvantum dotazů, ale můj lékař byl bohužel trochu skoupý na slovo a já jsem trochu vyděšená :-D Děkuji. Mějte se hezky. Alena V.

Odpověď odborníka:

dobrý den, postup je naprosto v pořádku, postupovala bych stejně:) entizolu se nebojte, neměl by se dávat v 1.trimestru těhotenství, Vám nijak neublíží. Trichomoniáza nedělá neplodnost, můžete být v klidu. A co se týče nákazy, může to být déle a projevila se teprve nyní.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Prostata
Články: Prostata
Prostata je součástí...
Homeopatika po porodu: zmírní potíže s kojením, uleví od bolesti
Jak si poradit s ječným zrnem
Články: Jak si poradit s ječným zrnem
Ječné zrno je pupínek nebo...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: