Chronické angíny a faryngitidy - řešení kortikoidy

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat - několikrát do roka mě pravidelně kosí záněty dutin, ať už je to streptokok nebo něco jiného. V podstatě jsem nikdy nezažila obyčejnou virozu, která by mě po pár dnech poctivého ležení přešla a nevzešel z ní zánět. Co jiní prožijí jako mírné nachlazení, z toho mám já třítýdenníí neschopenku na antibiotikách... Momentálně jsem na MD a opět mě skolila bolest v krku se zelenou rýmou. Výtěry teprve budou, nicméně mě paní doktorka poslala i na rentgen dutin a mám prý něco chronického, co se rozjelo těhotenstvím a nejde jinak než to léčit kortikoidy, které budu moci až po skončení laktace(tudíž se zdá, že ačkoliv mi třeba nasadí antibiotika, problém se zcela nevyřeší a musím počkat. Že mi to prostě ucpává dutiny a proto mi ani rýma neteče. Bohužel jsem si ale zprávu z RTG nezapamatovala a paní doktorka má dovolenou, nestihla jsem se jí v tom zmatku zeptat na něco bližšího ohledně tohoto problému. Kde vzniká? Jak se diagnoza jmenuje a co tedy v nose mám a jak se to tam jen tak mohlo vzít? Znamená to, že jsem kvůli tomu náchylnější na záněty dutin? Mohla jsem to mít už před těhotenstvím? Je možné, že pokud kortikoidy zaberou, už mě nebudou záněty trápit tak často a třeba někdy zažiju i virozu, kterou dokážu vyléčit jen klidem a teplým čajem a přestane se mi to neustále vrážet do dutin? Děkuji. A ještě dotaz - protože už jsem jednou měla streptokoka - bylo to letos zjara, byl zaléčen penicilinem... ráda bych se nějak chránila a slyšela jsem, že proti němu prý pomáhá ichořeřišnice. Můžu nějaké kapičky z lichořeřišnice, pokud kojím? Nebo třeba lichořeřišnicový čaj?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Lido. Velice se omlouvám, ale z Vašeho popisu opravdu nejde "vyvěštit", co Vám paní doktorka řekla nebo co bylo ve zprávě, nejasnosti je třeba řešit s tím lékařem, který Vás viděl, vyšetřil a zná všechny podrobnosti dosavadního postupu. Odpověď bude tedy poněkud obecná a útržkovitá. 1.) Ze samotného RTG snímku dutin nelze usuzovat na akutnost či chroničnost stavu a ani na nutnost léčby antibiotiky či kortikoidy. 2.) Výtěry odkudkoliv jsou v případě léčby zánětu nosních dutin obvykle zbytečné a jejich výsledky mohou být zavádějící (mikrobiologické vyšetření je třeba, když už, provést z cíleného odběru přímo z dutin - v rámci endoskopie nosu). Volbu druhu antibiotika je tedy třeba řídit na základě obvyklých původců bakteriálního zánětu dutin (což je nejčastěji Streptococcus pneumoniae) a dbát na dostatečnou dávku - nepíšete, jaká jste brala a jak... 3.) Opakovaný bakteriální zánět dutin jako komplikace infekce horních dýchacích cest může mít vícero příčin a ošetřující lékař by v postupu měl vycházet z nálezu při ORL vyšetření (vybočení nosní překážky?, nosní polypy?, známky alergické rýmy?? aj.) a základního zhodnocení imunitních funkcí - anamnézy (máte tyto potíže od dětství?, pokud ne, kdy a jak začaly atd.) a lab testů. 4.) V těhotenství nastává někdy tzv. rhinitis gravidarum - hormonálně podmíněné zduření sliznice nosu - to se ale upravuje po porodu, tzv. nevím, co měla paní doktorka na mysli sdělením "něco, co se rozjelo těhotenstvím". 5.) Léčba kortikoidy může být v určitých případech při otoku sliznice v horních dýchacích cestách odůvodněná, obv. ale jde o pouze krátkodobou léčbu. Kortikoidy lze takto použít i během kojení (vhodné zvolit určité konkrétní druhy léků, ale obecně se do mléka dostávají ve velmi malém množství), netřeba tedy přestat kojit, je ale samozřejmě potřeba takovou léčbu velmi pečlivě zvážit. Kortikoidy jsou k dispozici i ve formě spreje do nosu, ten je možno použít při kojení bez problému a k léčbě opakovaných a déletrvajících zánětů dutin je taková léčba velmi vhodná. 6.) "Mít streptokoka" není nemoc - jak Streptococcus pneumoniae, tak Streptococcus pyogenes ("spálový") mohou být přítomny ve výtěru z krku i u zcela zdravé osoby, vždy je třeba řešit, jaké má pacient potíže a nálezy z výtěru hodnotit podle toho. 7.) Lichořešišnice neuškodí, ale patrně to také, s ohledem na výše uvedené, Váš stav nijak nezlepší.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: