Chronická žilní nedostatečnost nebo vedlejší reakce na antikoncepci?

Dobrý den, antikoncepci beru již od 15-ti let a od té doby beru již třetí. Po Minisistonu a Lindinette 20 beru Yadine. Tu beru už 5 měsíců. Zhruba měsíc, možná dříve jsem si všimla skvrn na obou chodidlech. Nesvědí, ale ani nemizí. Od září se rychleji unavím...nohy mi po větší námaze (což je třeba i rychlejší chůze či chůze do několika pater po schodech) hned "ztvrdnou" a já už jen s velkým přemáháním pokračuji dál. Může toto všechno způsobit antikoncepce či to je spíše ona chronická žilní nedostatečnost? Za jakým doktorem s tím mám jít? Pro jinou antikoncepci za gynekologem či za praktickým lékařem?

Odpověď odborníka:

Nejvýraznějším nežádoucím účinkem hormonální antikoncepce je tzv. tromboembolická nemoc - trombóza žil končetin a případná embolie do plic. Riziko zvyšují 2-4x. I tak je ovšem riziko velmi malé a také se zmenšuje s délkou podávání antikoncepce. Žilní insuficience a těžké nohy jsou jaksi ve stejném balíčku jako tromboembolie, ale jen možná proto, že se stav považuje za poruchu funkce žil. Souhrny informací k antikoncepčním přípravkům vůbec žilní insuficienci jako nepříznivý účinek neuvádějí a myslím si , že se o tom nic kloudného neví. Proto je u Vás jen otázka jestli to není ta tromboza (asi ne - končetina by byla oteklá, bývají bolesti v lýtku, to vše asymetricky, problém patří cévnímu specialistovi). Obtíže tedy jinak můžete ignorovat. Dává se na to také Detralex, to může napsat obvodní lékař. Jako zastánce pohybu bych Vám radil i tento způsob léčení - při pohybu se stahují svaly na končetině, což působí jako pumpa odstraňující krev z nohou. Pohyb se zrychlením srdeční frekvence po většinu dní v týdnu se ostatně doporučuje každému. V. Vinduška

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: