Chronický zánět štítné žlázy

Milá paní doktorko, chci Vás poprosit o radu. Dnes by byl diagnostikován chronický zánět štítné žlázy. Moje pí doktorka mi řekla, že mě na to žádné prášky dát nemůže. Dál také začala mluvit o těhotenství, že by to byl velký problém a zbytečné komplikace. Je to pro nás obrovský šok, ještě minulý týden jsme mysleli, že jsem relativně zdravá. Miminko si přejeme strašně moc a co nejdřív. Myslíte, že mámě nějakou šanci, že budeme mít někdy (alespoň do tří let) vlastní? Moc Vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá Ivano, chronický autoimunitní zánět štítné žlázy se může projevovat sníženou funkcí žlázy (pak pacienti užívají léky doplňující hormony -Euthyrox nebo Letrox), vzácněji zvýšenou funkcí (léčí se tzv. tyreostatiky), někdy zejména zpočátku onemocnění není funkce narušena - pak se léky dávat nemusejí, a jen se sledují v čase laboratorní testy a ultrazvukový nález. Ve vztahu k těhotenství můžu říct, že pokud je funkce žlázy normální nebo snížená (a řádně léčená), nemá to na těhotenství zásadní vliv. Pokud žláza pracuje nadměrně, mělo by se pomocí tyreostatik (v krajním případě je někdy i nutná operace) dosáhnout zklidnění žlázy a pak teprve otěhotnět. Není mi tedy jasné, proč Vás paní doktorka postrašila - možná jste si nerozuměly? brala v potaz ještě nějaké jiné informace o Vašem zdravotním stavu? Doporučuji Vám objednat se na konzultaci k jinému endokrinologovi. Vezměte s sebou zprávu od paní doktorky, aby měl lékař k dispozici všechny výsledky testů, které už byly provedeny.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: