Ct-nespavost

Dobrý den. Dnes jsem obdržela od vás zodpovězený dotaz ohledně CT - let-front.hyperostosa, utlumená pneumatizace v levém mastoidu,stp. chron. mastoiditus? Mám ještě jeden dotaz, poukazuje tento nález na nespavost? Trpím nespavostí asi cca 3 roky, ale poslední měsíce se to zhoršuje a tento měsíc v noci nemohu vůbec spát. Usínám až kolem šesté ranní, nespím víc než tři hodiny denně. Nyní užívám prášky na spaní Stilnox, ale i někdy po něm trvá dlouho než usnu. Nespavost si myslím, že mám z tinitus, jelikož mi strašně moc píská v uších a z toho i deprese, zapomětlivost, podlamují se mi nohy. Vím, že dlouhodobé užívání léku vzhledem k závislosti není dobré užívat. Dá se nějakým jiným způsobem nespavost léčit a může nějaké vyšetření ukázat přesnou příčinu nespavosti? Tento výsledek CT na nespavost poukazuje, jestli tomu správně rozumím? Ještě jednou děkuji za odpověď a přeji hezký den.Lenka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, tento CT nález nemá s nespavostí nic společného. Je možné, že nespavost je způsobena tinitem, možná depresí - obojí lze léčit, tinitus s nejistým efektem. Velmi častá je tzv. psychofysiologická insomnie. V případě nespavosti je vhodné upravit denní režim, nespat přes den, chodit spát přiměřeně unavená, nesportovat před spaním, večer je vhodná teplá koupel, nenáročná četba, meduňkový čaj. Pokud do půl hodiny neusnete, je vhodné vstát, jit se věnovat jiné činnosti a za hodinu zkusit jít spát znovu. V léčbě medikamentosní, stilnox apod., někdy vhodný preparát Circadin, který má navodit správný spánkový rytmus. Možná by stál za vyzkoušení, je na recept. Je ale celá řada dalších příčin nespavosti, v Praze je jistě spánková poradna, tam byste se mohla obrátit. M. Hlavačková

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: