Cukání svalů uvnitř břicha

Dobrý den, již delší domu mám problémy se stresem. Asi od té doby co jsem nastoupil na střední školu, občas je to horší občas zase lepší. Když myslím na žaludek tak mě začne bolet břicho. Někdy mám průjem ale to jen když jsem velmi ve stresu. A také když si lehnu a položím si ruku na břicho tak citím jako tlukot srdce v okolí pupku a je to velmi nepříjemné a celkově cítím napětí v tělě. Rád bych se toho tlukotu zbavil a nechci brát antidepresiva. Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer. Přiznávám, že mě trochu překvapila Vaše závěrečná věta- jako by Vám již někdo antidepresiva nabízel, a Vám to připadalo nevhodné? Jste zjevně mladý, citlivý, inteligentní muž. To, že vnitřní napětí nachází svůj korelát také v tělesném doprovodu, Vás jistě nepřekvapí. Zvýšené napětí příčně pruhovaných svalů může být vnímáno jako mimovolní záškuby, pocity chvění, mravenčení., odezva tepové frekvence, vnímání srdeční akce, a podobné tělesné projevy jsou také příznaky převahy tzv. sympatického nervstva, což je jakousi přípravou organismu k akci, pokud je očekáváno nebezpečí, riziko.. Psychoterapie zaměřená na zpracování úzkosti, pochopení souvislostí mezi různými vyvolávajícími příčinami a fixací formou asociativních řetězců může samozřejmě pomoci i bez medikace, ale vstupní usnadnění působení současným podáváním protiúzkostných antidepresív je často velkou pomocí. Jste svobodný člověk, samozřejmě Vám nikdo nechce a nebude "vnucovat" nic, s čím nejste vnitřně srozuměn. Terapeuti, které vyhledáte, budou respektovat Vaši osobnost. Na Vás leží ochota přistoupit na vztah založený na důvěře, upřímnosti, pravdivosti.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x