Cvičení po trombóze

Dobrý deň . Dostala som zilovu trombozu po sklerotizacii. Doktor povedal,že vznikla v uplne malych zilkach, ked bola vlastne sklerotizaciou uzavretá žila nad nimi. Momentálne beriem fraxiparin forte 10 deň a budem brať este 20 dni. Už sa citim dobre,noha nebolí. Rada športujem,chodim do posilovne, cvičím silovy trening a aj crossfit. Doktor mi všetko zakázal,iba prechádzky a bicykel. Kedy môžem opäť začať cvičiť ako predtým,strašne mi cvicenie chýba. Ďakujem za odpoveď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, rozhodně bych vyloučila silový trénink (cviky v posilovně i crossfit) při léčbě Fraxiparinem. Ani po léčbě se však nedoporučuje lidem po prodělané žilní trombóze statická zátěž (tedy především vzpírání), která by mohla podpořit vznik další trombózy (stáza krve v dolních končetinách). Pacient po prodělané žilní trombóze by měl cvičit pravidelně, měl by se vyhýbat kromě delší statické zátěži také delšímu stání či sezení (polohy by měly být často střídány). Vhodným sportem je plavání, s nataženými kompresními punčochami pak jízda na kole, turistika nebo běh na lyžích.

MUDr. Olga Králová
MUDr. Olga Králová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: