Cytologie - hpv

Dobry den, chtela bych se zeptat, zda vysledek HPV negativni je znam z klasicke cytologie nebo az z HPV testace a cytologie se zajima pouze zmenami v bunkach, nikoliv detekci HPV viru. Moc dekuji za odpoved. Soucasne bych se chtela zeptat zda vysledek CIN III muze byt zpusoben i necim jinym nez HPV virem (napr. castymi zanety) a je tedy mene nebezpecny nez stav zpusobeny HPV virem.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, cytologie se zabývá změnami v buňkách, podle změn buněk může být vysloveno i podezření na přítomnost HPV infekce. Průkaz HPV infekce i s určením typu HPV viru získáte HPV testováním. Nález dysplazie (CIN) je podmíněn přítomností HPV infekce.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: