Deprese

Dobrý den, potřebuji poradit s pro mě velmi těžkou otázkou. Před 3 měsíci mi byla diagnostikována GAD s panickými ataky. Byl mi nasazen Cipralex 10 mg, který pomohl od veškerých příznaků GAD, přetrvávala ale velká únava. Na základě toho jsem navyšovala na 15 mg, výsledek se ale nedostavil. Přešla jsem proto na Argofan, který bohužel i přes to, že by měl aktivizovat, mi udělal ještě hůře, únava byla mnohem horší. Proto jsem se opět vrátila k Cipralexu, který mi dr doplnila o Valdoxan, který beru 1 tabletku večer. Psychika se opět upravila, ale ani po 3 týdnech mi nemizí únava a malátnost. Cítím se jako pod vlivem drog. Dr. už si s tím neví rady a já proto žádám o radu Vás. Mám obavy, že budu muset navštívit jiného psychiatra. Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, volba antidepresiva je v pořádku, ale časový faktor ... nástup účinku je obecně u depresí 3-4 týdny, u úzkostných poruch po 4. týdnu. Nárůst účinku pokračuje až do 12. týdne. Během 3 měsíců vaší léčby je to mnoho změn. Nechte nyní escitalopramu čas. Možností na změnu je celá řada, ale zase budete čekat na zahájení účinku. Nejrychlejší a nespolehlivější nyní je počkat, nedělat nic. O změně neuvažujte dříve než po 8 týdnech, pokud by efekt nebyl ani malinko, po 6 týdnech. Brzkou úlevu přeje Luboš Janů

MUDr. Luboš Janů Ph.D.
MUDr. Luboš Janů Ph.D.

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Ambulance Smrková ulice, Plzeň

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: