Depresia

Liečim sa na depresiu, mám kombináciu Mirzaten 45mg + Citalopram 30mg, na noc Chlorprothixen 15mg. Z Citalopramu cítim veľké napätie na tele /bolesť tváre, očí, zubov, zvieranie krku a hrudníka/. Mala som do teraz proti úzkosti a napätiu Xanax, ktorý mi lekárka zmenila na Atarax a proti napätiu mi teraz dala Akineton 1/2-1/2-0. Napriek tomu ma stále všetko bolí a začala som sa kolísať ako detský hojdací koník. Prosím Vás, z čoho to je? Ako sa toho hojdania a napätia zbaviť? Je to neznesiteľné. Ďakujem za odpoveď.

Odpověď odborníka:

Bude nutné věc prokonzultovat s ošetřující lékařkou. Jedna z otázek: jak víte, že nepříjemné vedlejší účinky spouští Citalopram? Potvrdila to lékařka? Druhá: jakou dávku léku Xanax jste užívala předtím, proč ho lékařka nahradila Ataraxem, mluvila s Vámi o tom? Hrozila Vám závislost?? Zeptejte se lékařky, nač užíváte Chlorprothixen, je to přece jen historický preparát - jistě je tu pádný důvod, proč - nespíte? Mohla byste se i zeptat, pokud se jedná o nespavost, zda by nebyl vhodnější jiný lék, kupř. trazodon (Trittico), případně nízká dávka léku, který má mnoho firemních označení a obsahuje olanzapin. Akineton se používá ke korigování vedlejších a v podstatě nežádoucích účinků neuroleptik, léků proti psychóze (schizofrenii), k nim sice počítáme i Chlorprothixen, ale v řádově jiných dávkách - přibližně 100 - 200mg denně, maximálně 600mg denně, to jsou dávky, které by mohly vést k užívání Akineton-u. Vaše dávka 15mg na noc za tyto nežádoucí účinky odpovědná být nemůže a zdá se, že biperiden, tedy Akineton nemá u Vás rozumné odůvodnění. Určitě bych si nechal dát podrobně odpověď na všechny uvedené otázky. K lékaři chodíte proto, aby Vám bylo lépe, nejlépe dobře. Směs léků, které užíváte, poukazují - podle mého soudu a na základě krátké a stručné informace od Vás - spíše terapeutickou bezradnost a mně napovídají, že se jedná buď o lékařku na začátku - nebo ke konci kariery. Nemám ovšem informace o historii Vaší nemoci, jejích projevech a také o lécích, jež už byly vyzkoušeny a jež se zřejmě neosvědčily. Domnívám se, že na počátku úpravy vašeho stavu je nutná komunikace s lékařem,lékařkou: buď dosavadní, nebo jinýmúou. Vlastně je to test, pokud psychiatr není schopen otevřeně komunikovat, diskutovat a poskytovat vysvětlení, pak testem neprošel, Pokud ano, pak se ho držte. Dr. Borovanský

MUDr. Vladislav Borovanský
MUDr. Vladislav Borovanský

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: