Depresia, úzkosť

Dobrý deň, mám 31 rokov, liečim sa na psychiatrii už šiesty rok,beriem na ráno citalopram a adventu 37,5 mg a na večer questax /kvetiapin 25 mg. Zaujímalo by ma, či niekedy budem môcť žiť bez liekov. Trpím depresiami a úzkosťou, v minulosti záchvatmi plaču, ktoré sa nedali zastaviť. Momentálne som stabilizovaná, občas cítim výkyvy nálad, som vydatá, chcela by som, aby som do manželstva mohla vniesť tie dobré veci... Mala som starú mamu, ktorá ma vychovala, milovala som ju,otec sa kvôli tomu hádal s mojou mamou,prekážala mu moja láska ku starkej,to bola mamina mama... Veľmi žiarlil, asi to bolo aj prirodzene, keďže ku starkej som lipla najviac...doma robil kvôli tomu teror, najviac si to odniesla moja mama... píšem sem aj preto, lebo som zatial nenasla psychiatra,ktorý by mi vysvetlil, čo mi vlastne je... Budem môcť niekedy žiť aj bez liekov? Ďakujem za Váš čas... Monika

Odpověď odborníka:

Dobrý den Moniko, děkuji za Váš dotaz. Domnívám se, že na své potíže léky potřebujete, abyste byla schopná fungovat v běžném životě. Píšete, že se léčíte už šest let na psychiatrii, takže asi znáte ten pocit, když si nevezmete léky tak, jak jste zvyklá a asi to není moc příjemné. Zda budete moct fungovat někdy bez léků je možné, můžete spolu se svým psychiatrem zkusit snížit léky a uvidíte, jak to budete zvládat. Určitě je nesnižujte sama. Možná byste také chtěla děti a to je také třeba probrat se svým psychiatrem na úpravě léků, především v prvním trimestru. Váš otec se chová jako malé dítě, které na Vás žárlí, že si rozumíte s vlastní matkou a babičkou. Domnívám se, že většina potíží, které nás potkají má kořeny v našem dětství. Proto bych Vám doporučila navštívit psychologa, se kterým byste mohla více pochopit, co na tom Vašemu otci vadilo, jak na Vás působil když jste byla malá. Zda se jedná pouze o množství léků, které užíváte nebo se jedná o něco hlubšího, kterému zatím sama nerozumíte. Síla psychoterapie je opravdu silná a možná by Vám mohla pomoci pochopit co se s Vám děje a vlastně by Vám mohl vysvětlit co Vám vlastně je, jak jste napsala, že tomu úpně nerozumíte. Děkuji za Vaši důvěru, držím palce a přeji příjemný den.

MUDr. Šárka Kolacíová
MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: