Dilatace bulbu aorty

Dobrý den, můj dvanáctiletý syn má diagnostikovanou bicuspidální aortální chlopeň s lehce turbulentním průtokovým gradientem 12 torr, suficientní dilatace bulbu a ascendentní aorty při normální šíři anuĺu aortální chlopně, zřetelně doming a reversní doming. Mírný prolaps mitrální chlopně s normální funkcí. Dilatace bulbu Ao je 33-34 mm - 141-3%. Zejména kvůli nárůstu šíře aortálního bulbu mu lékařka zakázala provozování tréninkového sportu. Ráda bych si ověřila jestli rozumím dobře následujícím sdělením. Rozšiřování bulbu souvisí resp. je následkem bicuspidální chlopně (nerovnoměrná turbulence krve). K rozšiřování chlopně bude pravděpodobně pokračovat i bez tréninkového zatížení. Zákaz tréninků je spíše preventivní (nebude docházet k takovým turbulencím při zátěži) než léčebné opatření. Dále bych se ráda zeptala: Jak dalece se může aorta rozšiřovat a jaká je možná léčba? Může naopak dojít k samovolnému zastavení růstu aorty? Jaká je prognózu těchto onemocnění? Děkuji za Vaši odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Vaše úvaha je správná. Jedná se o preventivní opatření, aby nedocházela ke zvýšené námaze srdce. Rozšiřování bulbu souvisí s bicuspidální chlopní. Tento stav se bude kontrolovat, při určité šíři se musí přikročit k operaci. Provede se náhrada aortální chlopně. V těchto případech je nutné správné načasování, proto pravidelné kontroly. Může se stát, že se aorta bude rozšiřovat pomaleji nebo se na čas zastaví. Více musíte probrat se svým ošetřujícím kardiologem

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: