Diletace obou srdecnich sini

Rada bych se zeptala na onemocneni srdce u meho tatinka...vek 79let.leci se s hypertenze II-III,hypolakemie,ch.bronchitida,diabetes mellitus 2 na diete,po enukleaci L oka pro melanom. Je v dobre fiz.kondici,bez zadychavani,jen otoky dolnich koncetin(spise prave).... Na echu zjisten zaver...diletace obou srdecnich sini,normalni velikost a funkce ost.srdecnich oddilu. Stredni,jiz nejspise vyznamba mitralni insuficience 3/4,vyznamna trikuspidalni insuficience 3/4 snad na podkladu dilat. anulu,lehka stenosa aortalni chlopne. Znamky stredni plicni hypertenze. Perikard bez vypotku. Zatim pry ne k operaci,kontrola za pul roku.... V pripade operace,ktere se tatinek boji,je mozno pouzit laparoskopicky vykon nebo u teto vady je potreba klas.chir.zakrok ???? Poradite a vysvetlite co a jak??? Velmi dekuji

Odpověď odborníka:

Jiřino, předpokládám, že Váš tatínek je sledován v kardiocentru, kde sledují echokardiografický nález a budou rozhodovat i o termínu operace. Vady o kterých mluvíte, mají tendenci se zhoršovat a léky lze ovlivnit pouze příznaky onemocnění, nelze jimi vyřešit samotný problém. O tom kdy a jak se zákrok provede se rozhoduje podle echokardiografického nálezu, podle obtíží pacienta, příznaků onemocnění a podle celkového stavu pacienta. O tom jak konkrétně se zákrok provede rozhodne kardiochirurg. V rozhodnutí hraje roli jednak původ vady - zda je způsobena degenerativním poškozením chlopně (to předpokládám u tatínka), či jiným poškozením srdce - např. ischemickou chorobou srdeční nebo např. destrukcí chlopně při zánětu. Pokud je to možné, provádí se pouze plastika chlopně, která se může provést katetrizačně ( bez nutnosti operace na otevřeném hrudníku, obdoba endoskopie). V opačném případě se chlopeň nahrazuje protézou při klasické operaci. Protéza může být buď mechanická, pak je třeba trvale brát léky na ředění krve, nebo biologická, která má sice menší životnost, ale nemusí se tyto léky brát. U pacientů ve vyšším věku se většinou dává protéza biologická.

MUDr. Hana Štětková
MUDr. Hana Štětková

Specializace: Kardiologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x