Dítě - hexavakcína 4. dávka a mmr

Dobrý den. Synovi očkovali Hexu v 10.týdnu 1. dávku (na ten mix, mi to přišlo až příliš brzo, ale už se stalo). Poté v 15. týdnu a 20. týdnu. Teď je mu 8 měsíců a přemýšlím, jak na 4. dávku. Je nějaká možnost 4. dávku vynechat (viz očkovací kalendář třeba Slovenska 2+1)? Je opravdu nutné tu 4. dávku dávat a proč? A pokud ano, tak kdy by v jeho případě byl ten nejzazší termín pro toto přeočkování? Dále prosím o informaci, kdy je nejzazší termín očkování i pro vakcínu MMR? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Dano, pokud bylo Vaše dítě očkováno Infanrixem hexa v termínech, jak uvádíte, je potřebné podat posilovací dávku nejméně 6 měsíců po 3. dávce a ideálně nejpozději do 18 měsíců věku dítěte. Jen tak bude spolehlivě zajištěna ochrana proti onemocněním. Za situace, kdy u nás dochází k prudkému nárůstu onemocnění černým kašlem, Vám pokračování 4. dávkou určitě doporučuji. Zmiňované schéma 2+1 je teoreticky možné, ale musí být zachován 6 měsíců odstup mezi 2. dávkou a dávkou posilovací, což již není možné dodržet. Očkování MMR vakcínou proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím nemá stanovenu horní věkovou hranici. Nicméně i tady doporučuji využít doporučený věk pro podání vakcíny. Nedávno proběhla epidemie spalniček v severních Čechách, kdy zdrojem onemocnění byl dospělý člověk, který importoval toto onemocnění ze své cesty v Indii. Během epidemie onemocnělo přes 200 osob, včetně malých dětí, které ještě nebyly očkovány. Příušnice a zarděnky se u nás vyskytují také a nemusí se vždy jednat o nekomplikovaný průběh. Přeji hodně zdraví.

MUDr. Hana Ševčíková
MUDr. Hana Ševčíková

Specializace: Vakcinace a cestovní medicína

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: