Dlhodobé problémy s trávením

Rád by som Vás požiadal o radu. Asi 3 mesiace mám problémy s trávením. Moje symptómy sú nasledovné : nechuť do jedla, pocit ťažoby po jedle, zvieranie žalúdka, občas mierne na zvracanie. Tieto problémy sa začali, keď mi jeden večer prišlo veľmi zle ešte z obedu. Mal som veľké bolesti brucha a veľmi som zvracal. Asi po troch hodinách to prešlo. Problémy sa vyskytujú po rôznych jedlách a nie vždy. Niekedy mi je aj dva týždne dobre, inokedy za deň skoro nič nezjem. Za túto dobu som mierne schudol (mám 183 cm a 63 kg) chudý som býval vždy ale mával som tak okolo 70 kg pred tým ako som prišiel na vysokú školu. Čo sa týka diagnózy z krvi mi nezistili nič, okrem zvýšených monocytov (2-6 je v norme ja som mal 8) a lymfocytov (20 - 40 je v norme ja som mal 47). Takisto som bol na sonografii, kde zistili iba ľahko zväčšenú slezinu. Kontrolovali mi taktiež moč, výter z konečníka ale všetko bolo v poriadku. Takisto nezistili z krvi ani alergiu na laktózu ani celiakiu. Takéto isté problémy som mal aj pred tromi rokmi a taktiež sa to začalo jedného večera keď mi prišlo strašne zle. Vtedy robili tie isté vyšetrenia a navyše ešte gastroenteroskopiu (hadičku do žalúdka) kde nezistili nič. Po týchto ťažkostiach pred tromi rokmi sa to proste nejako samo upravilo bez cielenej liečby aj keď to trvalo dosť dlho ale potom som asi 2 a pol roka nemal skoro žiadne podobné ťažkosti. Nevyhýbal som sa žiadným jedlám, snažil som sa stravovať zdravo, nefajčím a nepijem alkohol. Treba ešte poznamenať, že pred tromi rokmi som nastúpil na vysokú školu, ktorá je dosť náročná. Mám tam stresy na skúškach a zápočtoch a veľa času strávim za PC kvôli škole. Mám podozrenie, že tieto problémy mohli byť spôsobené stresom zo školy a jeho následky sa mohli prejaviť až keď stresy ustúpili. Tento ročník som mal asi najťažší a môj život bol asi taký, že počas zimného semestra som celý týždeň robil semestrálky (niekedy od rána do večera) a jeden deň v týždni som mal oddych. Chcem sa opýtať či to mohlo spôsobiť takéto dlhodobé problémy s trávením. Ak áno ako by som si čo najlepšie pomohol. Mám už dlhšie pokoj od školy ale môj stav sa nejako výrazne nezlepšil ani nezhoršil. Ak moje ťažkosti nemôže spôsobovať stres čo by ste mi doporučili ? Ešte by som poznamenal, že problémy sa prehĺbili po ťažšej fyzickej námahe.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Vámi popisované obtíže nejsou příliš specifické. Pochopitelně stresy spojené se studiem VŠ mohou způsobovat obdobné obtíže. Vzhledem k tomu, že jste zhubl a zkoušky už máte za sebou, při přetrvávání obtíží bych doporučil kontrolní gastroenterologické vyšetření (gastroskopie případně koloskopie)

MUDr. David Hoskovec
MUDr. David Hoskovec

Specializace: Chirurgie a traumatologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: