Dlouhodobá bolest kyčle

Vážený pane doktore, ráda bych Vás požádala o radu. Zhruba dva poslední měsíce mě bolí oblast levé kyčle. Nejedná se o bolest se stálou intenzitou, zpravidla se v týdnu střídají dny s úplnou úlevou, poté bolest pár dní stupňuje až do míry, kdy nejsem v noci schopná spát a neumím si najít pro kloub úlevovou polohu. Otok ani známky zánětu v oblasti kyčle nemám. Jen bolest někdy velice výrazně proniká do celé nohy až ke kotníkům, jindy zase bolí pouze hlouboko v kyčli. Neuvědomuji si, že by bolest např.přicházela po určité činnosti či se po nějaké zmírnila, zatím jsem akorát zjitila, že dokáže mírně pomoct teplo. Ráda bych se opět věnovala sportům, které mám v oblibě (bazén, běh, chůze), ale i klasickým denním činnostem, v kterých mě nynější situace poměrně dost omezuje. Ani plavání, které mi obvykle na bolesti kloubů pomáhá, tentokrát nezabírá, je také velmi bolestivé. Bohužel do domova se vracím pouze o víkendech, kdy bych mohla navštívit maximálně pohotovost, zas tak akutní to ovšem není. Proto Vás moc prosím o radu na činnosti, např.nějaké rehabilitační cviky či např.doplňky stravy, které by mohly stav kloubů podpořit, zkrátka co pro to mohu sama udělat? Zároveň mne zajímá, zda je vůbec vhodné takovéto bolesti tlumit např.klasickým brufenem. Děkuji za Váš čas a odpověď. Přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Pokud je bolest i v noci je třeba opravdu si udělat čas na řádné ortopedické vyšetření, nelze tyto potíže jen tak přecházet.
Je třeba ortopedické vyšetření, rtg snímek kýčle i bederní pateře, zhodnotit hybnost a citlivost kolena, nález srovnat s rtg snímkem. Může se jednat o anatomické změny kloubu z mládí, počínající artrozu, možnou artritidu, ale i bolest vystřelující do kýčle z bedra. Možno poroza kosti, změny žlaz s vnitřmní sekrecí a další.
Vzhledem k vaši mladosti by bylo na místě i revmatologické vyšetření a zjištění krevních testů stran revmatické aktivity vašich kloubů
Podle všech výsledků terapie, jistě bude nejen medikace, ale i pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci.
Prvně ale vyšetření a diagnoza.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: