Dlouhodobá plynatost, nesnášenlivost potravin a teď průjmy...

Dobrý večer, obracím se na Vás s mým dlouhodobým problémem. Poslední dobou mě trápí ( trápila) silná plynatost. Začne to ihned po ránu, kdy se nasnídám a nejhorší je to dopoledne, kdy jsou obtíže nejsilnější, a mám co dělat, abych to ve společnosti udržel. Myslím si, že by to mohlo souviset s psychikou, protože poslední dobou jsem neustále ve stresu a ještě víc, pokud mám jít někam do společnosti, protože se zkrátka bojím, že mi to „ujede“. Co se týče mé životosprávy, troufám si říct, že tam je to ok. Celozrnné housky, zelenina, ovoce, džusy, voda, sýry a občas nějaký běh. Výška 178 cm, váha 58 Kg. Dřív mi celkem úspěšně zabíral Espumisan, ale momentálně jsem ve stavu, že aby to na mě mělo nějaký účinek, musím si vzít minimálně 3 tobolky ( 3x40 mg ) najednou. Vypozoroval jsem na sobě, že pokud si vezmu dva nebo tři dny po sobě Actimel nebo bílý jogurt, potíže se zmírní a někdy i ustoupí. Napadlo mě, že mi ve střevech chybí ty „dobré“ bakterie a tak jsem si šel do lékárny koupit probiotika. Dnes je to 4. den, co je beru a musím říct, že potíže ustoupily, ale bohužel se přidaly průjmy, které sice jsou párkrát za den, ale jsou. Pokud vysadím probiotika, bojím se, že se mi potíže vrátí, ale nechci zase žít s tím, že budu mít dlouhodobé průjmy. K lékaři se mi nechce, jsem hrozně stydlivý a představa, že mu tam budu vyprávět, že mám problém s „prdíky“ a bojím se, že ve společnosti mi ujedou, mě přináší do ještě většího stresu. Děkuji za Vaši radu, Honza – 17 let

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je jasné, že probiotika jsou správnou volbou na Vaše obtíže. Není mi však jasné, proč by jste měl mít po probioticích průjem, to není typické. Lze říci, že tzv. přírodní probiotika obsažená v živých kulturách jogurtů Vám mohou být prospěšnější. Otázka je, proč se Vaše plynatost nyní dostavila. Zda například nerovnováha ve střevech nastala po užití např.antibiotik.

MUDr. Lenka Rychlovská
MUDr. Lenka Rychlovská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Svitavy

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Křečové žíly jsou častým kazem pohodového těhotenství
Články: Křečové žíly jsou častým kazem pohodového těhotenství
K mnoha typickým radostem...
Angína
Články: Angína
Angína je akutní zánět...
Potrat může být riziko pro budoucí těhotenství
Články: Potrat může být riziko pro budoucí těhotenství
Přijít o nenarozené miminko...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Při akutním zánětu slinivky hrozí i smrt
Články: Při akutním zánětu slinivky hrozí i smrt
Oslava nebo večírek, hodně...
Poničené růstové chrupavky ani růstový hormon nezachrání
Články: Poničené růstové chrupavky ani růstový hormon nezachrání
Léčba růstovým hormonem. U...
Chudokrevnost
Články: Chudokrevnost
Chudokrevnost, neboli...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Osteoporóza jako důsledek těhotenství?
Články: Osteoporóza jako důsledek těhotenství?
Tělo ženy chrání své kosti...
Jak se vypořádat s chemoterapií (2. díl)
Články: Jak se vypořádat s chemoterapií (2. díl)
Přinášíme další tipy a rady...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x