Dlouhodobá pozitivita na clostridium difficile

Dobrý den, před třema měsíci jsem kvůli zvětšené uzlině pobíral lék Zinnat a poté krátce Doxybene. S uzlinou jsem byl odeslán na infekční ambulanci, kde se mi při kontrole udělalo nevolno a doktor mi nechal udělat rozbor stolice. Zjistil, že jsem pozitivní na clostridium difficile - bez toxinu a nasadil mi lék Entizol (4 tab/den - 20 tablet). + probiotikum Entirol, 1 tableta denně Poté, co jsem tento lék dobral, mi byl test udělán znova se stejným výsledkem. Poté mi byl nasazen Vancomycin (co 6 hodin, 14 dnů) a poté mi byl udělán test znova. Opět pozitivní. Další dávku léků, kterou jsem dostal, bylo 40 tablet Entizolu, 2 po osmi hodinách. Jak se asi dá očekávat, opět jsem byl pozitivní. Nyní beru opět 40 tablet Entizolu ve stejném intervalu. Zdůrazňuji, že od zmíněné nevolnosti nemám žádné střevní problémy a má stolice je normální.Od počátku beru stále 1 tabletu entirolu denně. Proto bych se Vás rád zeptal, zda je tento průběh normální a zda neexistuje i jiná cesta léčby? Začínám si totiž myslet, že pakliže mé clostridium vykazuje takovou rezistenci, pak má léčba bude jen o krmení se prášky, na které, zdá se, je bohužel rezistentní. Děkuju Vám za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bakterie clostridium dificille může patřit k běžné komenziální floře střevního traktu, vyskutuje se cca u 3-5 % zdravé populace. Kolonizovný pacient vylučuje spory stolicí, je to zdroj nákazy pro další osoby. Přítomnost bakterie často bývá při střevní dysmykrobii např. po léčbě anitbiotiky. doporučovala bych nyní dlouhodobě užívat probitoka ve vyskoké dávce např. Dophillus adultus 3x denně 1 tobolka s jídlem, zatím bych další antibiotika nepodávala.Samozřejmě pokud by se vykytly klinické projevy , tak je léčba antibiotiky na místě. Další postup bych konzulovala s Vaším lékařem.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: