Dlouhodobé zvětšení uzlin pod krkem a na hlavě

Dobrý den. Už minimálně dva roky (možná i déle) mám zvětšené uzliny pod krkem a nikdy mě nijak zvlášť netrápily, tak mě ani nenapadlo jít k lékaři (tedy byl jsem kdysi, když se mi poprvé našly, ale to je mimimálně 10 let zpátky a nic to tehdy nebylo) V posledních 2-3 týdnech se mi ale "objevily nové" pod čelistí, před i za uchem a zezadu na hlavě, která mě už i začala bolet. Horší je levá strana, až mám pocit, že z toho i hůře slyším a bolí mě oko, na pravé straně necítím skoro nic. Nejspíš už od narození mám kožní problémy jako např. červený nos a vyráží mi uhry po celém těle, ale teď jich vyrazilo zezadu na hlavně najednou moc. Protože mě zcela určitě pošlete k lékaři, chci se zeptat aspoň na to, jestli to náhlé zhoršení nemohla způsobit nějaká infekce - např. v posledním měsíci mi natekl palec u nohy - nevím proč. Na zarůstání nehtu to nevypadá, ale nemizí to. Může to mít nějakou souvislost? Nebo souvislost s jakoukoliv jinou nemocí, nebo se mám bát rovnou rakoviny? Četl jsem totiž na internetu, že noční pocení může být předzvěstí lymfomu. Může ale ten se projevit tak náhle? Děkuji velmi za jakoukoliv odpověď. Michal

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zvětšené hlavové uzliny v oblasti hlavy a krku celkově, ve větším počtu, mohou signalizovat jak akutní infekci, tak akutní neinfekční zánět různého původu. jestli to dobře chápu, kromě uzlin se Vám vzadu na krku/hlavě i více uhrů. To může souviset s výsevem zvětšených uzlin v té oblasti, zejména pokud se jedná o větší zarudlé, zanícené uhry (pupeny, akné). Pak by se s velkou pravděpodobností jednalo o kožní infekci (nejspíše stafylokokovou). Co se týká souvislosti s palcem u nohy a jeho otokem, může tam být spíše nepřímá souvislost ohledně stavu Vaší imunity jako takové. Nebo to souviset nemusí a mohl jste mít třeba záchvat dny (ten se často projevuje otokem a zarudnutím kůže nad kloubem palce u nohy, ale samozřejmě může postihnout i jiné klouby). Co se týká lymfomu, jen tak ho zde vyloučit nelze, na to je potřeba Vás vyšetřit, jak fyzikálně (pohledem, pohmatem...), tak laboratorně, zejména pokud by fyzikální nález podezření na poruchy krvetvorby vyvolával. Jistě je vhodné vyhledat lékaře, protože náhlé zvětšení hlavových a krčních uzlin není v pořádku a příčiny mohou být jak méně závažné, nicméně obtěžující a vyžadující léčbu, tak závažnější. Pozn. k akné - pokud by šlo o akné na zadní straně krku/hlavy, je třeba ho léčit, a to pod dohledem lékaře (všeobecného nebo kožního) neboť infekce kůže z této oblasti má blízko k hlavě/mozku, takže potenciálně může hrozit i rozsev infekce do mozku.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+16 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Dlouhodobé zvětšení uzlin pod krkem a na hlavě | Od: Míša | 4.10.2013 20:05
Dobrý den,zajímalo by mě jak dopadl pan Michal?Mám úplně stejné potíže a mám docela obavy.Děkuji Míša 22
reagovat
re:Dlouhodobé zvětšení uzlin pod krkem a na hlavě | Od: Administrátor | 16.10.2013 13:39
Dobrý den, pro zodpovězení Vašeho dotazu je třeba položit dotaz do poradny. V rámci diskuze lékař neodpovídá. Vstup do poradny je zde: http://www.ulekare.cz/poradna-rozcestnik

Děkujeme

Administrátor uLékaře.cz
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: