Dlouhodobě zvětšené uzliny na krku

Dobrý den, mám již několik měsíců zvětšené uzliny po celém krku. Byla mi zjištěna přechozená mononukleoza, kterou jsem prodělala v červenci, kdy mi můj obvodní lékař řekl, že je to angína. Dobrala jsem antibiotika a bolest v krku mě přestala, ale od té doby jsem měla stále zvětšené mandle. Někdy v říjnu mě bolela ledvina, takže jsem šla opět k lékaři a ten mi dal altibiotika (cotrimoxazol), ledvina přestala bolet, ale asi tři dny před dobráním atb se mi na krku zvětšily všude uzliny, které bolely, měla jsem vyrážku a teplotu. Jela jsem na pohotovost, udělali mi krevní testy a řekli, že ta vyrážka a teplota je alergická reakce na atb a ty uzliny jsou nejspíš z nějaké virózy. Do dvou dnů zmizela vyrážka, teploty a uzliny se zmenšily, ale zůstaly stále trochu zvětšené. Navštívila jsem ORL, kde mi udělali výtěr, který byl negativní a poslali mě na na sono krku a hematologii. Krevní testy byly v pořádku a na sonu mi pan doktor řekl, že jsou sice trochu zvětšené, ale že to není nic vážného, že se nemám bát vázné choroby. Měla jsem cca měsíc klid, ale v lednu se mi opět zvětšila jedna uzlina, které bolela. Od té doby mám neustále rýmu a bolesti v krku. Jeden dva dny je to dobré, ale poté to opět přijde. Šla jsem tedy znovu na hematologii, kde mi podle krve opět nic nenašli, prý jsou všechny krevní testy v pořádku. Dělali mi testy na viry i lymfo testy a vše je v pořádku, ale paní doktorka mě opět poslala na ultrazvuk, na který jdu zítra. Mám strašný strach. Někde na internetu jsem se dočetla, že nějaký muž měl krevní testy stále v pořádku, ale přesto mu zjistili rakovinu mízních uzlin. Proto ani teď nejsem klidná i přesto, že krevní testy dopadly dobře. Je vůbec možné, aby zůstaly po alergické reakci na atb jen tak zvětšené uzliny? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Milá Barboro, je spíše možné, aby Vám delší dobu přetrvávali zvětšené uzliny po mononukleoze něž po alergické reakci. Pokud by se jednalo o lymfom či jiné nádorové onemocnění, pak by jistě velikost uzlin nekolísala podle nastalého problému, ale zůstavala by konstantně zvětšené či dokonce dále se zvětšující. myslím, že jste pod důkladnou kontrolou a že se nemáte čeho obávat !!! KK

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: