Dlouhodobě zvětšená uzlina na krku

Dobrý den, již cca 3 měsíce mám zvětšenou uzlinu na krku. Střídavě se zmenšuje (pod 1 cm) a zase zvětšuje (i přes 2 cm). Praktický lékař mi dělal krevní testy na záněty a některé nemoci jako např.toxoplazmoza. Nic neobvyklého testy neukázaly. Byla jsem i na sono a útvar se prý jeví jako benigní. Když jsem svému praktickému lékaři řekla, že uzlina nemizí, řekl mi, že to sice není úplně normální, ale že mám ještě několik měsíců čekat. Ráda bych pro jistotu slyšela názor dalšího lékaře. Děkuji

Odpověď odborníka:

Milá Hanko, mírně zvětšená uzlina na krku u mladých dospělých bývá celkem běžný nález, je projevem živé reakce imunitního systému. Sledování uzliny bez agresivního vyšetřování je možné, pokud - nemáte příznaky celkového onemocnění (teplota,únavnost, noční pocení, hubnutí), nejsou zvětšené uzliny jinde na těle, bylo vyloučeno infekční onemocnění, je normální krevní obraz. Uzlina by neměla výrazněji přesáhnout průměr 2cm. Pokud je toto splněno, dá se ještě nějakou dobu vyčkat (ale asi nikdo Vám neřekne, jak dlouho přesně, takže nejlépe uděláte, když to necháte na svém lékaři, který Vás zná). Zatím by se dalo ještě udělat ORL vyšetření, jestli třeba nemáte nějaké skryté ložisko infekce v krku.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+21 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
uzliny,vzadu na krku | Od: Františka | 3.11.2015 18:17
Dobrý den,již několik let trpím bolestmi uzlin,vzadu
na krku.Velmi mi bolest obtěžuje,bolí mi i
hlava,byla jsem na ultrazvuku,prý nic vážného.
To mám stále trpět bolestmi,to mi nikdo
nepomůže?Jsou na to léky,bez vedlejších účinků?
Děkuji za odpověď.Marie
reagovat
re:uzliny,vzadu na krku | Od: uLékaře.cz | 4.11.2015 13:25
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: