Dlouhodobý kašel

Dobrý den, ráda bych se na Vás obrátila o radu. Na začátku prosince jsem prodělala běžné nachlazení, po kterém však následovaly neustálé záchvaty sípavého kašle, které dráždily ke zvracení, horečky, nevolnost, několikrát jsem omdlela. Kašel se zhoršoval vleže a byl opravdu silný. Lékařka mi diagnostikovala zánět průdušnice, předepsala antibiotika a Codein. Horečky a ostatní příznaky polevily, nicméně kašel stále přetrvával. Začátkem ledna jsem prodělala angínu, byly mi opět nasazeny ATB, kašel však stále přetrvával. Kromě Codeinu jsem během následujících 3 měsíců prostřídala Tussin, Dithiadem, Erdomed a Zenaro, nic však nepomáhalo, kašel neztlumily ani silné dávky Codeinu. Rentgen plic byl negativní, na plicním si se mnou nevěděli rady. Alergická nejsem na nic, dříve jsem podobné problémy neměla, sedimentace je v pořádku. V současnosti se kašel trochu utlumil, během dne kašlu zřídka, vrací se ale především večer, v noci, vleže a po ránu. Při nádechu zřetelně slyším sípání, chrapot a šelest v průdušnici, po následném záchvatu kašle vykašlávám hustý, světle žlutý hlen, ale malé množství. Často mi kvůli neustálému nucení ke kašli trvá i 2 hodiny, než usnu. Nepomáhá ani respirátor Buventol. Zhoršuje se to fyzické aktivitě či pobytu v zakouřeném prostředí. Prosím o Váš názor, kdykoli navštívím lékaře, cítím se, jako bych měla přehánět, protože nejsem schopna zakašlat takovým způsobem, jako při záchvatu. Děkuji za váš čas. S pozdravem Veronika

Odpověď odborníka:

Dobrý den, určitě bych doplnila alergologické , ale i imunologicé vyšetření, to že nejste na nic alergická , ještě neznamená, že by se nemohlo jednat o astma , jehož příznakem je suchý kašel s vakašlávám malého množství hlenu, záchvyty kašle mohou býtzhoršeny cigaretovým kouřem, reaktivita průdušek se právě zvyšuje i při virové infekci. Určitě Vám asi byla provedena spirometrie, kde se měří výdechové parametry plic, které bývají u astmatu zhoršené. Dále by se mohlo doplnit vyšetření vydechovaného NO, kterým by se rozlišil alergický zánět. Dále by se měl vyloučit reflux, protože i pokud nemáte zažívací obtíže, reflux kyselé zažívací šťávy může působit trvale dráždění slinic a nucení ke kašli.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Tento nejčastější typ náhlé...
Nanismus a akromegalie
Články: Nanismus a akromegalie
Dostatek růstového hormonu...
Potrat může být riziko pro budoucí těhotenství
Články: Potrat může být riziko pro budoucí těhotenství
Přijít o nenarozené miminko...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: