Dlouhodobý kašel

Dobrý den, již 6 týdnem mě trapí občasný kašel (vykašlávám i hlen, ale nebývá to pravidlem) a pobolívání v krku. Kašel mívám zejména po větší fyzické námaze - schody apod... (v současné době už nesportuji), avšak nebývá to pravidlem. Jsem sportovec, nikdy jsem neměl problémy s astmatem, alergiemi apod... Je tomu zhruba rok, co jsem prodělal černý kašel a počáteční příznaky byly prakticky stejné, avšak v současné době nemám ony velmi intenzivní záchvaty kašle. Zhruba první dva týdny byl tento kašel doprovázen silnou rýmou, svěděním očí. Po návštěvě doktorky mi byly předepsány antibiotika (Xorimax) a nějaký prášky na alergii (malý modrý pilulky, nepamatuju si název)... Avšak nic nezabralo... Poté mě poslala na oddělení ušní, krční, nosní, kde mi sdělili, že mam výrazně nateklé nosní sliznice a poslali na doporučení na alerglogii... Předepsal ventolin a nějakej stříkač do nosu... Nic nezabralo, avšak rýma ustoupila (3 týden)... Poté navštíveno plicní, kde mi byl dělán roentgen, nikde nic nenašli, dělali mi zátěžový testy dýchání, kdy mi vyšlo že mam výsledky nádechu menší než by čekaly... Předepsala mi jinej inhalátor a opět nic... Doktorka mě poslala na krev na krevní obraz a rovněž nic... Teď už jenom čekám na tu alergologii, ale kašel neustává... Příjde mi, že nikdo neví co se mnou má dělat... Co by to teda mohlo být?

Odpověď odborníka:

dobrý den uváděné potíže a průběh vyšetření velice podporují diagnózu bronchiálního astmatu. Určitě bych doporučila užívat inhalační léčbu jak bylo doporučeno pravidelně rano i večer ( předpokládám, že jste dostal inhalační kortikoid a také tzv. ulevovy lek Ventolin). Potíže npři inhalační léčbě při pylové sezoně odeznívají pomalu v prúběhu 3 měsíců. Po jednom nebo několika inhalacích potíže neustupujou tak rychle jak bychom chtěli. U bronchiálního astmatu určitě není žádný patologický nález na rtg hrudníku a spirometrie je velice důležité vyšetření. Také nález ORL specialistou, jak popisujete, nasvědčuje na alergickou rýmu, která také při léčbě lokálnímu kortikosteroidy ustupuje pomalu v a zlepšení (upozorním že ne uplné vymizení potíží) nastává v průběhu měsíce a do 3 měsíců při pravidelné léčbě ustupujou výrazně. Doporučila bych hlavně trpělivost. Určitě antibiotika u alergií nejsou indikovány a nejsou vhodné. S pozdravem

MUDr. Gertruda Čápová
MUDr. Gertruda Čápová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Privátní plicní ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Kvasinková infekce pochvy
Články: Kvasinková infekce pochvy
Kvasinková infekce pochvy...
Před sezónou očkování: 10 + 1 otázka o klíšťové encefalitidě
Neurologické vyšetření
Články: Neurologické vyšetření
Neurologické vyšetření je...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Jak správně ošetřit puchýř
Články: Jak správně ošetřit puchýř
Odřely vám nohy nové boty...
Rakovinu ledvin někdy prozradí bolavá záda
Články: Rakovinu ledvin někdy prozradí bolavá záda
Bolest v zádech nebo boku...
Vedlejší účinky biologické léčby často postihují kůži
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: