Dlouholete uzivani antikoncepce

Dobrý den, 9let jsem brala antikoncepci Lindynette. Nedavno jsem ji prestala uzivat. Hlavne proto, ze jsem slysela, ze dlouhodobe uzivani muze pozdeji ovlivnit plodnost a take zyvsuje riziko karcinomu. Je to pravda? Tedkom asi po 4mesicih premyslim, ze byhc se k ni vratila, protoze je to asi nejpohdlnejsi zpusob ochrany. Avsak zdravi je pro me prednejsi. Tak nevim zda to co jsem psala jsou pouze povery? a jestli nevadi ze se po 4mesicich zase vratim k jejimu uzivani.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, antikoncepci můžete užívat libovolně dlouho, nijak neovlivňuje plodnost po jejím vysazení. Co se týká nádorů, antikoncepce naopak chrání před vznikem některých nádorů, z dalších pozitivních účinků lze zmínit pravidelný cyklus, snížení krvení ztráty, úprava pleti, snížení rizika vzniku mimoděložního těhotenství. Horší variantou než dlouhodobé užívání je přerušované užívání a neužívání. Avšak nijaký zdravotní problém si nezpůsobíte opětovným nasazením.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: