Doporučená léčba - chlamydie trachomatis

Dobrý den, V únoru mi a mé přítelkyni byly zjištěny ch.tr. - vzhledem k problémům jako je pálení při močení a vytoku z moč trubice jsem si okamžitě zašel na Urologickou ambulanci. Byly mi odebrány dvoje stěry z moč. trubice a za dva tydny později přišly výsledky na pozitivni Chlamydie trachomatis a Ureaplasmu. Dr. mi předepsal 3 krabičky Sandoz Aztihromycin 500mg, celkově 9 prášků. Schéma užívání bylo následující: 1. První den davka 1g (dvě tablety), dále co 24h po jedné tabletě - do dobrání druhé krabičky. Po té týden pauza a po tydnu pauzy dobrat třetí krabičku co 24h/500mg. Takto jsem učinil, bohužel symptomy se nelepsily, tyden po dobrani 3 krabičky jsem šel na kontrolní stery, po dvou tydnech cekani opet přišly vysledky, tentokrát pozitivní pouze chlamydie. Na což Dr. sám nevěřil, že Azithromycin nebyl účinný. Předepsal mi tedy Roxithromycin 150mg na 3 tydny, co 12h. Nyní jssm roxythromycin dobral a stálé pociťují ráno malou kapku zlutejsi barvy vytoku, pálení při močení odeznelo. Bohužel si stálé nemyslím, že je to v pořádku, prostaticky vytok by neměl byt zabarven, kdyby se jednalo o tohle. Dostál jsem tedy jeste Ciplox 500mg na 3 týdny a mě by zajímalo pár otázek. Konkrétně, čím může být zpusobeno, že tak silná davka Azi nezabrala? (Sex během léčby nebyl pro jistotu žádný, ani s ochranou, pouze vlastní masturbace). Proč mi byly předepsaný podruhé makrolidové antibiotika (Roxi), když Azith. nezabral? Jaká je účinnost léčby Ch. Tr. Ciploxem? Případně zkušenost či správnost této volby k léčení C.Tr.? Nebyla by lepší volba atb z řady tetracyklinu? Např Doxybene, doxycycline? Zahraniční studie si účinnost Doxy velmi chválí, bohužel můj lékař se mi k tomuto nebyl schopen vyjádřít, proto se snažím nalézt odpovědi zde. Vzhledem k tomu že mě léčba omezuje ve sportu a celkově mi ubírá síly, nechci jíst něco, co není v léčbě účinné a riskovat tak opět neúspěch léčby/nepříjemné vyšetření z trubice a celkově oslabovat svůj imunitní systém antibioky. Snad jsem to popsal nejak přehledně a srozumitelně, děkuji mnohokrát za odpovědi či rady. S pozdravem, Dan

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Dane. Neúspěch léčby může mít více důvodů. Bakterie nemusí být dobře citlivá na podaná antibiotika. Makrolidová antibiotika jako lék volby u urologických kmenů chlamydií je možná, nicméně jsou dobré zkušenosti s léčbou doxycyklinem. Léčba musí být dlouhodobá (minimálně 20 dnů). Efekt léčby nemusí být patrný ihned a přetrvávající svědění a výtok může znamenat jen to, že trvá zánět, který se ale musí zahojit. Bakterie již být přítomny nemusí, nicméně poškození tkáně, které způsobí, se zahojí až po eradikaci (zničení) bakterií. Proto bych ihned po dobrání antibiotika s novým nasazením jiného příliš nespěchala. Doplňkem léčby je samozřejmě dostatek tekutin, případně můžete zkusit probiotika. Dalším důvodem selhání může být přítomnost jiné infekce (kapavka..). Doporučuji venerologické vyšetření a kompletní odběr na venerologické choroby. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: