Doporučení k odstranění krčních mandlí

Dobry den, v prosinci minuleho roku jsem v praci prodělala zimnici, navaly horka, poceni a nesnesitelny tělesný stav. Poté jsem v horečkách 40 stupňů ležela priblizne tyden. Byli mi předepsany antibiotika penicilin. V minulosti jsem často prodelala nemoci zanety ledvin. Horecky ustoupili, ale mandle zůstaly zvetsene az do ledna, zhruba cely mesic me trapi kasel, i presto ze v krku me neboli a mandle jsou v normalu. Krevni obraz mam dlouhodobe špatné hodnoty. Muj poslední ukazuje Aslo 700. Neutrofily 0.390. Lymfocyty 0.491. A dalsi hodnoty jsou take zvetseny nebo naopak zmenseny. Dnes me jiz k dnesnimu datu, krk netrápí avšak moje lékařka mi doporučila odstranit krční mandle. Poslala me k ORL. Kde jdu zítra a bojim se rozhodnout jestli je to nutne či není. Antibiotika na mě bohužel z nějakého důvodu nezabírají. S bolestí ledvin mám problémy často, trpím i na záněty močového měchýře. Angín si nejsem vědoma. Spíš virozy, které přetrvávají v zimním období. Jsem hodně unavená a bez energie. Zmenila jsem životosprávu, ale ani to mi energii nepřidává. Dekuji mnohokrát.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, slečno/paní Sabino. Z Vašeho popisu není možné říci, zda odstranění mandlí je, nebo není vhodné. Samotná hodnota ASLO není ukazatelem, podle kterého by bylo možné se pevně řídit a 700 není nějak dramaticky vysoké číslo - pokud jste v prosinci měla streptokokovou angínu (měla jste proveden výtěr?), pak je to zcela očekávatelný výsledek. Ohledně dalších potíží (ledviny, virózy) je třeba se radit s Vaší ošetřujícím lékařkou, která zná podrobnosti o Vašem stavu.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: