Dotaz

Dobrý den, magnetická rezonance ukázala tenhle nález. Vyklenutý disk C5/6 zužje vchod do obou intervertebrálních otvorů,vlastní foramina podstatněji deformována nejsou.Mírný útlak míchy zprava,myelopatie nezjištěna. V segmentu C6/7deformují kostěné apozice zadní epidurální prostor a zužují intraspinální prostor asi na 8,5mm. Disk C6/7 je nevýrazně vyklenut mediolateráně vpravo,ostatní zachycené disky nepřesahují kraje krycích ploch.Rozměry míchyjsou přiměřené,signál tkáně v jednotlivých sekvencích obvyklý,ložiskové změny nezjištěny. Centrální míšní kanálek je jemný,signál likvoru v normě. Pro tenhle nález jsem musela podstoupit operaci.13.června realizována Microdiscectomia sec.Caspar,ALIF-Cespace Stand alone. Ráda bych se zeptala,jak dlouho po operaci budu mít bolesti.Je v pořádku,že mám měsíc po operaci stále bolesti v místě,kde mi byl dán implantát,bolesti hlavy a bolesti mi jdou i do horních končetin převážně levé ruky,ale nejsou ta časté,jako tomu bylo před operací.atd.Především v poloze vleže.Uléhat musím přes pravý bok a cítím bolest,tak i v poloze na zádech,boku,když se chci zvednout či ulehnout,při kýchnutí a to vždy v místě implantátu.Samozřejmě stále nosím ještě speciální krční límec,který mi doufám bude sundán 10.srpna,kdy jdu na kontrolu s rtg snímkem. Nemůže mi působyt bolesti ploténka mezi C6/7,kde je semikoncentrická protruse disku o kalibru 3mm,lehce více doprava. Proč mi by dán implantát je mezi C5/7 a ne i C6/7. Děkuji za odpověď LENA

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud máte jakékoli pochybnosti nebo obavy ohledně svého zdravotního stavu po operaci nebo jakékoli otázky ohledně léčby, nejpřesněji Vám odpoví Váš ošetřující lékař, kterého můžete při obtížích vyhledat i dříve, než je plánována kontrola, zejména pokud jsou obtíže výrazné a bránily by Vám například v spánku. Pomoci může i Váš obvodní lékař, který Vás může aktuálně orientačně vyšetřit a stav také orientačně zhodnotit. Obecně bolesti mohou přetrvávat i měsíce i déle po operaci, ale měly by být ošetřeny pokud možno tak, aby Vás neomezovaly v běžném fungování. Jestliže Vám byla operována oblast C5/7, chápu to tak, že byly upraveny ploténky mezi obratlem C5 a C6 a obratlem C6 a C7.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: