Duschenneova svalová dystrofie

Chtěla jsem se zeptat, zda je nějaké riziko, že onemocní můj syn Duschenneovou svalovou dystrofií, když na ni zemřel strýc, ale můj otec(jeho bratr) je zdravý.Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Pokud je Váš otec zdravý, přenos na Vás neproběhl a není tak geneticky ohrožen ani Váš syn. Nepříjemné je, že u této choroby často vznikají mutace "de novo" - nově vzniklé, tedy bez dědičných předpokladů. Obecně je tato nemoc ale vzácná, proto Váš syn nemá vyšší riziko než ostatní chlapci. Pro Váš klid bych Vám ale přeci jen doporučila konzultaci v genetické poradně. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Včasná diagnóza osteopenie může ochránit před vznikem osteoporózy
Obrna
Články: Obrna
Určitě si představíte...
Před řídnutím kostí chraňte celou rodinu, nejen sebe
Články: Před řídnutím kostí chraňte celou rodinu, nejen sebe
Osteoporóza neboli řídnutí...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Nachlazení, viróza, nebo chřipka?
Články: Nachlazení, viróza, nebo chřipka?
V zimě se potýkáme s...
Herpes genitálií
Články: Herpes genitálií
Herpes (opar) genitálií...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: