Dusičnany

Dobrý den. Prosím, mám následující dotaz: vzhledem k vážnému onemocnění jater a ještě v souvislosti s užíváním warfarinu a špatnému trávení některých druhů ovoce a zeleniny, dávám přednost mrkvi a jablkům. Potřebu nestravitelné vlákniny pokrývám celozrným pečivem. Mám však problém s trávením mrkve, které bych se nerad vzdal a je mi lékařem doporučována. Kvůli játrům se ale bojím dusičnanů a k biomrkvi přístup nemám. Prosím, je pravdou, že tyto škodlivé látky jsou v ní navázány pouze na vlákninu a tedy kdybych pouze pil mrkvovou šťávu, eliminoval bych tím množství přijatých dusičnanů a zároveň nepřišel o vitamíny? Také bych se chtěl zeptat, zda důkladné omytí jablek je zbaví pesticidů, či jsou už nasáklé uvnitř. Předem děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Mirku, jestli jsou dusičnany navázány pouze na vlákninu nevím, ale myslím si, že dusičnany budou obsaženy i v mrkvové šťávě. Abyste měl stravu pestřejší můžete mrkev s mrkvovou šťávou střídat. Nejen zelenina, ale i voda, konzervované potraviny, maso, ryby, uzeniny a tvrdé sýry jsou zdrojem dusičnanů. Jejich množství je ale regulováno. Pro zaručené odstranění reziduí pesticidů je lepší jablka oloupat. Pro doplnění vlákniny v jídelníčku lze použít například i psyllium nebo rozpustnou vlákninu, kterou můžete zakoupit v lékárně.

Mgr. Martina Ševčíková
Mgr. Martina Ševčíková

Specializace: Nutriční poradenství
Pracoviště: Nutriční poradna Obezitologická ambulance MUDr. Robina Urbánka, Zlín

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

Atopická, suchá nebo podrážděná pokožka bezesporu vyžaduje důslednou péči. Svědění v těchto případech dokáže být velice nepříjemné. Kůže je navíc zranitelná a náchylnější k...  celý článek

x