Dysplazie kyčlí u novorozence

Dobrý den, ráda bych s Vámi zkonzultovala problém s kyčlemi, který se objevil u naší dcery hned po narození. V porodnici jí ortoped diagnostikoval: Ab. sym. 80 st., Barl. + Bettm +/-, Ort. +, kož. rýhy sym. Okraje kost. acet. dX D, sin. II A Jádra 0 Moc tomu nerozumím, ale bylo nám zatím doporučeno široké balení plen, což děláme, a kontrola po 2-3 týdnech. Ve 3 týdnech dcery jsme navštívili ortopeda (jiného), který nás dost vyděsil s tím, že nález je strašný (stále II A, klinicky vpravo reponibilní kyčel) a mluvil i o možné trakci. Dal nám třmínky, které máme zmenšit a on nám je nasadí. Dočetla jsem se ale, že třmínky se dávají dětem až od šesti měsíců. Nemůže jí to ublížit, když jsou jí 3 týdny? Je při této diagnóze nějaká jiná alternativa, např. cviky? Dcera má reflux (často blinká) a trpí nadýmáním. Mám obavy, že znehybněním nožiček se celý problém jen zhorší. Moc děkuji za odpověď a zdravím.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, toto je dotaz spíše na ortopeda. Já mohu odpovědět pouze obecně, a to, že léčba kyčelních dysplazií se zahajuje ihned po stanovení diagnózy, na věku miminka zde nezáleží - tedy i v několika týdnech věku. Lehké stupně dysplazie se řeší peřinkou, těžší stupně Pavlikovými třmeny a pouze nejtěžší formy se řeší trakcí. Ta pak probíhá samozřejmě za hospitalizace, ale setká se s ní pouze minimální procento pacientů. U kyčle IIa bych preferovala pouze široké balení, z praxe vídám třmínky u dysplazií IIc a vyšších.

MUDr. Petra Limrová
MUDr. Petra Limrová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Nemocnice Hořovice

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: