Elastická ligatura – možnost inkontinence?

Dobrý den. Jsem třetí den po operaci úplné píštěle konečníku s vnějším i vnitřním ústím (vznikla po incizi abscesu), vnější část píštěle mi byla zřejmě vyříznuta a zároveň mi byla aplikována elastická ligatura (cutting Seton), druhý den po operaci jsem byl z nemocnice propuštěn. Dnes ráno (třetí den po operaci) jsem měl po chvíli sezení takovou sekreci mezi půlkami, v níž byla cítit stolice (lidově "vlhko" mezi půlkami) a po dnešní bezproblémové první stolici, řádné hygieně a koupeli v heřmánku jsem po pár minutách objevil na záložce trošku stolice. Jsem docela vyděšený z možné inkontinence, rád bych tedy položil dva dotazy: 1. Je ten mírný únik stolice pouze dočasný po operaci, než se svěrač trochu zregeneruje, nebo je to již známka inkontinence, která se nespraví? 2. Všude čtu, jak moc bolestivé je utahování té ligatury a jak hodně to pak pár hodin až dnů bolí. Je to opravdu tak nepříjemné? Pokud bych Vás moc nezatěžoval, budu rád, když mi napíšete něco i více o riziku (mírné či totální) inkontinence při použití elastické ligatury. Moc děkuji za případnou odpověď.

Odpověď odborníka:

Při výkonu došlo vždy k distensi svěračů takže stav se bude zvolna v tomto směru upravovat. Celá metoda je užívána právě proto, aby k inkontinenci nedošlo. Domnívám se, že se jedná o přechodný stav. Úprava ligatur je minimálně bolestivá, elastická. Jinak poradí váš ošetřující chirurg.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: