Ercp a následná infekce trávicího traktu

Dobrý den, lékaři anesteziologovi se nezdálo z předoperačního vyšetření zvýšená hladina bilirubinu (celk.27,5 konj.5,5 přesto mě internista pustil k operaci) a zjistil následně sonem ve žlučníku 4 malé kamínky a průchodné žlučovody. Byla mi proto odložena operace ramena (dekomprese)po sportovním úrazu.Byl jsem naprosto bez obtíží nicméně jiný lékař mi provedl ERCP s precutem. Následovala pankteaditida a infekce trávicího traktu,zvracení a průjmy, měl jsem velké obtíže. Zhubnul jsem 10kg a trvalo mi 2 měsíce než jsem se dostal do původního stavu.Naštěstí slinivka je bez následků, mohu jíst vše.Dotaz zní zda pochybil lékař, který mi po výkonu ERCP a propuštění z nemocnice předepsal pouhou dietu a byla vůbec nutná ERCP, o které jsem se pozdějí dozvěděl, že jsou i určitá vysoká rizika, když žlučovod dle sona byl průchodný?Dá se hladina bilirubinu snížit i jinou metodou?Můžete mi i poradit, jestli má cenu s nemocnicí bojovat (v životě mi nebylo tak špatně), souhlas k výkonu jsem samozřejmě podepsal.Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

ERCP je jedna z nejmodernějších metod, která se nyní uplatňuje. Sonografie ne vždy dokáže všechny konkrementy ve společném žlučovodu odhalit, to dokáže v podstatě až ERCP. Vyšší hladina, jen něco vyšší, bilirubinu naopak svědčí o určitém byť nevelkém možném městnání ve žlučových cestách, možné překážce. Po ERCP se objevuje někdy opravdu podráždění pankreatu, iritace pankreatu, která většinou po léčbě bez následků relativně rychle odezní. My se , ale nemůžeme vyjadřovat, zda určité vyšetření bylo nebo nebylo na místě nebo jak bylo provedeno, protože neznáme pacienta,nevyšetřeujeme pacienta, ani neznáme všechna jeho vyšetření, nálezy, ale můžeme pacientovi odpovědět na jeho táztky, které nám klade.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: