Gardnerella vaginalis

Dobrý den, co jsem se vrátila od moře trápil mě tvarohovitý výtok, svědění, pálení hlubovo uvnitř pochvy. Myslela jsem si, že mám kvasinky popř. lactobacilozu. Můj doktor mi žádné testy neudělal, doporučil mi rosalgin s tím, že kdyby to nepomohlo, napíše mi antibiotika. Rosalgin pomohl jen v době užívání. Šla jsem na testy jinam a vyšly mi positivní na dva křížky na Gardnerella vaginalis. O tomto onemocnění jsem vůbec neuvažovala, ani příznaky, které se uvádí, se příliš neshodují. Kvasinky se neprokázaly. Zajímalo by mě, zda při tomto onemocnění, které mi bylo zjištěno, může být přitomna i lactobaciloza (na nic takového mě netestovali), zda bych mohla mít gardnerellu a zároveň i přemnožení laktobacila. Samozřejmě jsem na netu četla, že gardnerella je spíš z nedostatku určitých laktobacilů, ale vím, že je jich víc a stále mi vrtají hlavou ty příznaky, které by na ni odpovídaly... Děkuji moc za odpověď, Kateřina.

Odpověď odborníka:

Svědění, pálení a bělavý výtok je typickým příznakem kvasinkové infekce. Gardnerela vlastně není vyložená infekce,spíše jde o tzv. dysmikrobii, často při současném nedostatku laktobacilů. tato dysmikrobie se projevuje spíše zapáchajícím výtokem připomínající zápach rybiny. U obou problémů je důležité upravit pH poševního prostředí a obnovit laktobacilovou populaci. také je vhodné mít pohlavní styk s kondomem či přerušovaný styk, protože sperma má zásaditou povahu a negativně narušuje přirozené kyselé prostředí v pochvě. Doporučuji přeléčit kvasinku a pravidelně, za začátku tak 1x týdně, používat Fermalac (volně prodejný v lékárně).

 
Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: