Hepatitida c, protilátky versus pcr

Dobrý den, nyní už opravdu uvažuji o návštěvě psychologa, který by mi pomohl přijmout můj negativní výsledek, jenže to bude asi těžké, když vím, že existují výjimky. Píši Vám ohledně žloutenky C. Můj risk byl orální sex s promiskuitní ženou, ona na mě. Test na HCV protilátky jsem si nechal udělat po 4 letech - negativní. Můžete mi prosím odpovědět postupně na tyto čtyři otázky? Předem moc děkuji. (*1*)Mohu si být naprosto jistý, že nemám hep c? Někde píší, že pouze PCR test je 100% spolehlivý, ale ten mi tady neudělají, když mi vyšel negativní test na protilátky. --- (*2*)Jediné o čem vím, je slabší alergie v létě. Je možné, že bych neměl detekovatelné protilátky po tak dlouhé době? Na internetu jsem našel studii, kde se nějaká žena opakovaně testovala negativní po dobu 4 letech a potom ji odhalil právě až PCR test. Je mi jasné, že je to asi vzácný případ, ale nemůžu na to přestat myslet. Co si o tom myslíte? Víte o někom, kdo by po tak dlouhé době neměl v těle protilátky? --- (*3*)Jaké testy na céčko se dělají dárcům krve? Také jen anti-HCV nebo něco dalšího? (*4*)Na béčko jsem byl očkovaný + mám negativní HBSAG, takže tam asi nemám už vůbec co řešit, že?

Odpověď odborníka:

Petře, začnu nejprve žloutenkou typu B - pokud jste byl řádně očkovaný všemi 3 dávkami, nákaza vám nehrozí. Co se týká žloutenky typu C, tak opravdu pouze test na PCR HCV je jediný, který tuto žloutenku typu C spolehlivě vyloučí nebo potvrdí. Nicméně, pokud máte negativní protilátky anti-HCV, je málo pravděpodobné, že by PCR HCV bylo pozitivní. Dárcům krve je nabíráno pouze vyšetření anti-HCV protilátek. Co se týká přenosu žloutenky C, je roziko přenosu velmi nízké a při orálním styku se ještě snižuje.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x