Hla pozitivita b27

U dcery 14let, před dvěma týdny diagnostikovali akutní přední uveitidu 1 ataku. Z plného zdraví, s ničím se dosud neléčila, je aktivní sportovkyně. Léčba dexametasonem zabrala dobře, dle Mudr je již oko téměř bez zánětu, snižuje dávku kapek, cítí se dobře. Doporučili ji odběr na HLA-B27. Výsledek vyšel pozitivní. Znepokojuje nás to do budoucna a můj dotaz zní, jaká je pravděpodobnost že se objeví jiné onemocnění? Nebo že se záněty oka budou vracet?Doporučíte nám jak postupovat?Vyžádat další vyšetření, něčeho se vyvarovat? Může dcera dál aktivně sportovat? Hlásí se na sportovní gymnázium. moc děkuji za odpověd.

Odpověď odborníka:

HLA-B27 pozitivita se vyskytuje u určitého procenta lidí jako vrozená dispozice. Je to vrozené, nedá se s tím nic dělat. Tato pozitivita předurčuje častější výskyt některých nemocí, například právě zmíněnou uveitidu, možnost revmatoidní artritidy, dalších revmatických potíží. Upozorňuji, že výskyt těchto nemocí při HLA B27 pozitivitě je častější, nikoliv stoprocentní. V této době nemůžete dělat nic, prevence neexistuje. Pokud je dcera v pořádku, bylo špatně jí sport zakázat. Chovejte se jako dosud, celkově správná životospráva. Pokud se vyskytnou do budoucna jakékoliv potíže, budete vědět, o co se jedná a začnete problém hned řešit s lékaři. Na revmatické nemoci dnes existují účinné léky. Dopředu se tím ale netrapte, dcera může být zdravá až do pozdního stáří. Na otázku, zda se záněty oka budou opakovat vám nikdo neodpoví, je potřeba vyčkat, co ukáže čas. Na sportovní gymnázium bude mít určitě každý lékař jiný názor. Já osobně bych přešla jinam.

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: