Hormonální profil

Dotaz: Dobrý den, je mi 30 let a byla jsem na vyšetření hormonálního profilu, 2 den MS: LH - 10,26 IU/l, FSH - 6,1 U/l, Estradiol 47 pg/ml, Progesteron - 0,28 ng/ml, Prolaktin 130 mlU/l. Důvodem vyšetření byla absence menstruace po vysazení HA, menstruace pouze po Agolutinu. HA vysazena 5 měsíců. Je H profil v pořádku? Velmi děkuji Odpověď odborníka: Dobrý den, tyto výsledky by mohly znamenat přítomnost tzv. syndromu polycystických ovárií/vaječníků (podle vyššího LH vůči FSH); nevím, jakou normu má daná laboratoř pro prolaktin. Nicméně, hormonální profil musíme vždy hodnotit s ohledem na přítomnost event. dalších obtíží kromě nenastoupení cyklu - míra/změny ochlupení, změny hmotnosti, změny na kůži, atd. Mějte se hezky. Dobrý den, hodnota prolaktinu je v normě, nyní jsem si nechala udělat test na hodnotu Testosteronu, který vyšel 0,95 (0,22-2,9 nmol/l), bylo mi řečeno že na syndrom PCO to nevypadá. Naopak paní doktora říkala, že hodnota je dost nízká. Prosím, myslíte si, že i přes nízkou hodnotu testosteronu se může jednat o syndrom PCO. Velmi děkuji za Vás názor.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, testosteron není jediný mužský hormon, který může být u PCO zvýšený. Navíc, jak jsem se zmiňovala, i k této diagnóze patří i další znaky - míra ochlupení, kvalita pleti, ultrazvukový obraz vaječníků v době menstruace. Nicméně, nechci tvrdit, že PCO je příčinou, proč Vám nenaskočil menstruační cyklus. Někdy to takto prostě po delším užívání hormonální antikoncepce vídáme, chce to trpělivost a cyklus časem většinou opět naskočí. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Možnosti biologické léčby u roztroušené sklerózy
Články: Možnosti biologické léčby u roztroušené sklerózy
Roztroušená skleróza patří...
Hlen ve stolici: 6 nejčastějších příčin
Články: Hlen ve stolici: 6 nejčastějších příčin
Hlen je přirozenou a velmi...
Tříselná kýla: neriskujte zdraví svých varlat!
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Máte vysoký cholesterol? Nová léčba je na obzoru!
Články: Máte vysoký cholesterol? Nová léčba je na obzoru!
Pro léčbu vysoké hladiny...
Kvasinková infekce pochvy
Články: Kvasinková infekce pochvy
Kvasinková infekce pochvy...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: