Hormonální rovnováha po odebrání vaječníků

Dobrý den, mám na Vás následující dotaz. V červenci letošního roku jsem potratila v cca 18. týdnu. praskla mi plodová voda. Na histologii bylo zjištěno, že v placentě se nacházela bakterie ecoli. Potratu předcházely velké bolesti v podbřišku v místě slepého střeva, které mi bylo vyoperováno v cca 13 letech. Již před potratem jsem byla hospitalizována. Následně mi byla podávána atb nitrožilně penicilin v kombinaci s jinými atb. Doléčena jsem byla doma atb. Doxybene. Na konci šestinedělí jsem poprvé menstruovala, jeden den jsem měla teploty. Následně jsem absolvovala prohlídku u svého gynekologa, který mě upozornil na to, že se mi udělala cysta na vaječníku. Bohužel mém jediném, jelikož druhý mi byl včetně vejcovodu odstraněn v minulosti z důvodu endometriózy. Během týdne se cysta zvětšila. Nakonec jsem byla akutně odoperována, jelikož cysta byla o vel. 14x14cm, začali mi bolesti, teploty a zvracela jsem. CRP v té době bylo cca 270. Bohužel se nepodařilo zachránit ani vaječník a ani vejcovod. Zůstala mi jen děloha z důvodu přisedlého střeva, které nešlo oddělit z důvodu možného rizika protržení. Po operaci jsem opětovně dostávala nitrožilně atb penicilin v kombinaci s dalšími třemi. Je možné, že bolesti v těhotenství způsobovalo toto střevo, když se mi zvětšovala děloha. Je mi 32 let. Děti nemám. Po operaci jsem cca 3 týdny. Jelikož zákrok nemohl být proveden laparoskopicky, mám řeznou ránu od pupíka dolu. Moje gynekoložka mi napsala antikoncepci při níž bych měla menstruovat ale vzhledem k zákroku mi doporučila začít s užíváním počkat až budu zcela hybná, kvůli riziku trombozy. Chtěla bych se Vás zeptat jako dalšího lékaře. Je nutné užívat hormony a z jakého důvodu? V případě, že jsem postoupila cca 2 operace z důvodů odstranění srůstů z důvodu endometriózy přikláněl by jste se k podávání hormonů, při kterých bude docházet k menstruaci či nikoliv? A třetí můj dotaz zní zda by bylo možné hormony nahradit něčím jiným např. rostlinnými doplňky? Předem Vám děkuji za odpověď P.

Odpověď odborníka:

Vzhledem k vašemu věku je hormonální substituce vhodná,nejde o to vyvolat menses to je jen vedlejší efekt,ale o vliv hormonů na celkový organizmus- kostní oběhový systém atd.Z toho důvodu by vám jen rostlinné přípravky nepomohly. Příjemný den

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Sexuální výchova: Masturbace u dětí
Články: Sexuální výchova: Masturbace u dětí
Masturbace je normální...
Konec boomu elektronických cigaret?
Články: Konec boomu elektronických cigaret?
E-cigarety se staly v...
Obezita a lupénka: spojuje je zánět?
Články: Obezita a lupénka: spojuje je zánět?
Nadváha a psoriáza se často...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Tři typy reakcí na hmyzí bodnutí: víte, co kdy dělat?
Články: Tři typy reakcí na hmyzí bodnutí: víte, co kdy dělat?
Rozkvetlá louka lákající k...
Je krabicové mléko ještě stále mléko?
Články: Je krabicové mléko ještě stále mléko?
Mléko je nejdokonalejší...
Magnetická rezonance
Články: Magnetická rezonance
Nukleární magnetická...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: