Hormonální substituční terapie při ts

Mám 25 letou dceru s TS. Ačkoliv byl u ní diagnostikován karyotyp 45 XO, začala spontáně menstruovat, ale již při třetí menstruaci začaly problémy a musela být léčena hormonálně. Brávala Estrimax, Climen, a léky podobného typu, pak poměrně dlouhodobě Norethisteron. Nyní je stav takový, že vaječníky nefungují a dcera stále nemůže nalézt kvalifikovaného gynekologa s dobrými výsledky. Ten, ke kterému chodí teď, jí opakovaně předepisuje pouze antikoncepci např. Katya, nyní Minerva, které evidentně nestačí, takže často špiní nebo i krvácí mimo cyklus a dle mého soudu má i klimakterické příznaky jako pocení, návaly, nespavost, nesoustředěnost, skleslost. Existuje u nás nějaké odborné pracoviště pro tyto ženy a dívky? Nebo nějaké doporučení horm. terapie pro TS, které bychom mohly jejímu gynekologovi podsunout? Předem děkuji.

Odpověď odborníka:

dobrý den, navštívila bych centra asist.reprodukce (pronatal,Iscare) nebo kliniku VFN .Apolinářská nebo Motol.v centrech se soustředí komplikované případy a určitě Vám pomohou.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: