Hubnutí a porucha štítné žlázy

Dobrý den, je mi 25 let. Do 20 let jsem byla vždy štíhlá, přestože jsem nesportovala a jídlo vůbec neřešila. Od té doby jsem začala postupně přibírat, dá se říct, že nakonec asi 15 kg. Postupné přibírání jsem nejprve přikládala změně životního stylu - šla jsem na vysokou školu, čili moje stravování začalo být poměrně nepravidelné. Také jsem to trochu přikládala hormonální antikoncepci, kterou jsem v té době začala brát. Od října 2011 se léčím s hypofunkcí štítné žlázy, beru 1x denně euthyrox 50. Ten mi byl nasazen na základě krevních testů od obvodní lékařky (z dubna 2011), na kontrolní odběr krve na endokrinologii jdu na konci února. Od srpna 2010 jsem v zaměstnání, od té doby jsem začala upravovat svůj jídelníček - zejména v tom směru, že jsem se začala pravidelněji stravovat. Přidala jsem i sport, ovšem přiznám se, že ne příliš mnoho. Žádný vliv na váhu to nemělo, naopak jsem dál pomalu přibírala. Teď v lednu jsem si řekla, že už dost, ještě více upravila jídelníček (zaměřila jsem se hlavně na lehké večeře a nevynechávání odpoledních svačin) a cca 2x týdně chodím cvičit. Podařilo se mi zhubnout 2-3 kg, ale to během prvních asi dvou týdnů, teď se to zase nějak zastavilo. Na co bych se ale chtěla zeptat - jaký je Váš názor na to, že je možné po HA přibrat? Většina gynekologů se k tomu staví odmítavě, nicméně znám i takové, co to připouští. Brala jsem 5 let yasminelle, pak půl roku Evru, nyní přecházím kvůli leidenské mutaci na azalii. V případě evry se v letáčků píše, může způsobovat růst břicha, což se trošku obávám, že je můj případ. Už jen proto, že co se snažím zhubnout, cm ubývají všude, jen ne na břiše. V případě, že by na mě HA měla takový vliv, za jak dlouho po vysazení by se mělo vše srovnat? A je možné, že při zahájení léčby štítné žlázy chvíli trvá, než se metabolismus upraví? Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dle mých zkušeností je opravdu určité procento žen, které po hormonální antikoncepci přiberou. Je to ale velice individuální a neznám faktory, které v tom hrají roli. Úprava metabolismu po zahájení léčby štítné žlázy určitě nějakou dobu trvá, je to v řádu týdnů. Co se týká hubnutí, mám velice dobrou zkušenost se zařazením přípravků na úpravu Ph, na odkyselení organismu. Hubnutí se pak často opět nastartuje. Celkem cenově dostupné přípravky najdete na internetu u bylináře Karla (zadejte do vyhledávače, stránku si nepamatuji). Příjemný den a držím palce

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: