Hydrocefalus

Dobrý den, chtěla bych vás požádat o radu. Mám bratra, který cca. od svých 20 let trpí hydrocefalem. Nyní je mu 41 let. Důvod této nemoci nebyl zjištěn, nikdo v rodině touto nemocí netrpí. Jako možný důvod byl uveden v dětství prodělaná meningitida o které nevíme. Teď ale zpět k mému dotazu. Nikde jsem se nedočetla o atacích (záchvatech), které ho při této nemoci provází. Záchvaty měl za ty roky minimálně 4 a možná jich bylo i více, ale nevěděli jsme o nich. Naposledy tento měsíc měl opět laicky řečeno ucpaný kanálek a punkcí mu byl odebrán nadbytečný mozkomíšní mok. Jeho záchvaty se projevují výpadky paměti, nevědomou silnou agresí (poničení zařízení bytu atd.), nespavostí, poté naprostou apatií. Musí mu být podávány utišovací prostředky, nejdříve je vždy hospitalizován na psychiatrii a po zjištění stavu je přemístěn na oddělení neurochirurgie, kde mu je provedena punkce. Zajímalo by mě, z čeho doktoři vychází při úvahách, zda operaci - zavedení shuntu - podstoupit či nikoliv? Při posledním záchvatu jsem hovořila s jeho ošetřující lékařkou a bylo mi sděleno, že provedené CT - 3 dny před tímto záchvatem bylo naprosto v pořádku a operace zatím není nutná. Z mého pohledu každý takovýto záchvat utlačuje mozkové komory a ohrožuje jeho život. Píšu to velmi laicky, ale je mi opravdu záhadou, jak může být takovýto problém řešen takto nedbale. Podotýkán přitom, že je léčen v Rakousku nikoliv v ČR. Dále by mě zajímal váš názor na provedení operace neuroendoskopickou metodou o které nebyla při konzultaci s ošetřující lékařkou ani zmínka? Je neuroendoskopická operace tak ojedinělá a prozatím málo prováděná? A teď ještě poslední dotaz na Vás. Můj bratr se operace velmi bojí, je to velký sportovec, který je touto nemocí již teď velmi limitován. Je alespoň částečně možné při zavedení shuntu sportovat, nebo hrozí při pohybu jeho vytržení nebo jiné problémy s tím spojené? Máme o něj velký strach. Dočetla jsem se, že neléčený hydrocefalus může skončit demencí anebo smrtí a proto bychom mu chtěli jakoukoliv cestou pomoci. Jeho každodenní bolesti hlavy, které jsou alespoň částečně mírněny jeho fyzickou aktivitou nám na klidu nepřidávají... Děkuji předem za Vaši odpověď. Eva Čermáková Děkuji předem za odpověď. Eva Čermáková

Odpověď odborníka:

Je správné, že váš pan bratr je v trvalé lékařské péči, je sledován a léčen. Hydrocephalus má četné příčiny, většinou se objevuje už v raném mládí a je v té době také většinou chirurgicky řešen. Je to nesoulad mezi tvorbou a vstřebáváním mozkomíšního moku a většinou tento nesoulad vznikne poruchou nitromozkové mokové komunikace. K operaci musí být určité předpoklady , aby se pasáž obnovila. Pokud tomu tak není v oblasti dutiny lební řeší se pasáž i jinými způsoby. Každopádně by se mělo zabránit zvyšování nitrolebního mokového tlaku a tím i tlaku na mozkové struktury. Myslím, že byste se měla obrátit k upřesnění odpovědi na váš dotaz na vaše lékaře, nejlépe lékaře na neurochirurgii, kteří vým mohou dát odpověď s přihlédnutím ke konkretnímu nálezu u vašeho pana bratra.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: