Zvýšená hladina ca v séru, vleklé obtíže

Rád bych Vás poprosil o radu, jsem muž, 28 let. V důsledku obtíží popsaných níže jsem z pozice samoplátce absolvoval několik testů, přičemž jediná nalezená odchylka se týkala hladiny Ca v séru - 2.60 mmol/l poprvé, o 14 dní pozdeji 2.56 mmol/l a o další týden 2.55 mmol/l v jiné laboratoři, tentokrát společně s dalšími ukazateli - ionizované Ca 1.35. Fosfor 1.10 a PTH 3.5 pmol/l. Zaujalo (vystrašilo) mě to především proto, že minulý rok mi byl vápník změřen v rámci zběžného odběru a jeho hodnota činila 2.26 mmol/l, což je prakticky na spodní hranici - proč by mi hladina během necelého roku vysokočila nad úroveň normy nebo k její horní hranici? Myslíte, že se mě může týkat primární hyperparatyreoza? Letos mi koncem jara začaly obtíže, které vyvrcholily etapou stresu - poté jednodenní extrémní nausea a bolest svalů společně s horečkou, následovalo přidružení občasných nočních potů, zadýchávání, bolest svalů neúměrná záteži, celkový pocit tělesné nepohody a především přetrvávající odpolední subfebrilie (37.2 - 37.7). Toho se už třetí měsíc nemohu zbavit, několikrát jsem navštívil jak praktického lékaře tak alergologa/imunologa, absolvoval krevní obraz (v pořádku), rtg hrudníku (v pořádku), vyšetření na přítomnost protilátek proti borrelioze (v pořádku) a ebv (atypicky zvýšené +++ anamnestické protilátky). Jsem již zoufalý, neboť nevím, co mi je. Jediné, k čemu v období před rozvojem obtíží došlo bylo experimentování s dietami a znovuzavedenní lepkové stravy, předtím jsem zhruba 1.5 roku držel "gluten free" dietu a tělesně mě netrápilo takřka nic (v té době mi při jiném odběru zjistili atypicky sníženou hladinu ferritinu 14.4, což odpovídá stavu subakutní anémie z nedostatku železa, po příčině se nepátralo, ale letos jsem užíváním síranu železnatého hladinu vrátil do normy zhruba na úroveň 50). Test na celiakii jsem nikdy neabsolvoval, dietu jsem udržoval, neboť mě chronicky trápila ospalost, únava a snížená mentální výkonnost, což dieta pomohla nepatrně utlumit. Myslíte, že i případná nediagnostikovaná celiakie nebo nesnášenlivost lepku mohou být na vině? Předem děkuji za odpověď. J.S.

Odpověď odborníka:

Milý Jaroslave, nevím, jaké jsou přesné referenční hodnoty (tedy tzv. normální rozmezí) Vaší laboratoře, ale rozhodně se nejedná o zásadní zvýšení hladiny vápníku celkového ani ionizovaného ani parathormonu, takže hyperparatyreóza je nepravděpodobná. Hladina vápníku kolísá i podle toho, co jíte (možná jste dříve kromě lepku nejedl potraviny bohaté vápníkem nebo vitamínem D), pokud hrubě nepřekračuje meze, není důvod k obavám. Co ale s Vašimi obtížemi? Doporučuji v první řadě infektologické vyšetření a ultrazvuk břicha, a, pokud by se nic nenašlo, pak ještě hematologické vyšetření. Testy na případnou diagnózu celiakie (protilátky proti transgutamináze) je třeba provádět v období, kdy gluten běžně jíte, takže by to mělo smysl aspoň měsíc nebo dva od zahájení běžného příjmu lepku. Typické příznaky celiakie sice nemáte, ale to ji nevylučuje. Držím palce, ať problém vyřešíte.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: