Hypertenze

Dobrý den, je mi 22 let, 1 rok mám problém s vysokým tlakem. Mám prášky na snížení (Amprilan 5). Problémy mě začali jeden den, kdy se mě udělalo dost mizerně (měl jsem 190/100) po CT hlavy, možných rentgenech, ultrazvucích, odběrech krve, nikde nic. Teď několik měsíců se ty problémy zhoršují. Sedím v klidu a najednou mě z ničeho nic vyletí tep na 130/min, pak se to uklidní, neustálé pískání v uších. Od včera mám na sobě tlakový holter, během dne se mě tlak mění a skáče, ráno 130/80, za hodinu 150/75, odpoledne 174/90. Mám zvláštní pocit tlaku v hlavě, vidím mdlo, jako když se v noci koukáte do tmy a vidíte ty tečky, tak je vidím ve dne, z ničeho nic silné zazvonění v uších a hned potom pocit, jako bych měl padnout na zem, pocit že mě teče krev z nosu, jak mě tlačí sliznice, pak to zase přejde. Při sportu, nebo náhlejší zátěži mě něco zvláštně přeskakuje do krku, jako by mě srdce fouklo vzduch, nevím jak to popsat. Občas cítím tlak na krku, štítnou žlázu bych měl mít údajně prověřenou. Tři týdny mě stahuje levá strana hrudníku, nevím jestli to je od svalu, nebo od srdce. Když je mi dobře, uběhnu 10km za hodinu a jsem celkem v pohodě, pak druhý den, nebo týden na to jsem rád že sedím a neusnu, jak jsem unavený. Práci mám půl roku, jsem u PC. Stresy takový normální k životu, nejvíc mě drtí, že nemůžu normálně sportovat a dělat věci, tak jak jsem dělal před tím, než mě to všechno začalo a že nevím co mě vlastně je. Už mě napadají i špatné myšlenky, když ve mě vždycky něco přeskočí, nebo se rozbuší srdce. Zárověň jsem strašně naštvanej, že tohle musím ve 22 letech řešit, do toho ještě problém s krční páteří a s bederní páteří. Myslíte, že ty všechny projevy můžou být psychické? A co s tím? můžu to ignorovat a zatěžovat tělo, jako před tím?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud máte ultrazvuk srdce v pořádku, tak bych se onemocnění srdce neobával. Krevní tlak máte vysoký, proto bude nyní nutné brát léky. Doporučoval bych řádnou rehabilitaci, uvolnění páteře. Problémy mohou být od páteře, poté se zhorší psychika a zhorší se problémy s páteří. Takto pořád dokola, proto je někde potřeba začít. Pravidelně cvičit na uvolnění páteře, poté se uvidí. Pravděpodobně nejde o nic vážného, když jste schopen uběhnout 10 km, když jste v pohodě. Více nevím jak Vám poradit, držím palce, ať se vše zlepší.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: