Hypertenze plic

Dobrý den, měla bych jeden dotaz. Před měsícem jsem prodělala virózu (průjem a teplota). Od té doby mám neustále zvýšenou teplotu (37,2) a přetrvávající únavu. Už jsem prodělala mnohé vyšetření - krev, RTG plic, kardiovaskulární (ECHO srdce a TK Holter). Vše je v pořádku. Jen se chci zptat na jednu věc. Ve zprávě z ECHA mám ve vyhodnocení vše v normě. Jen mne zarazila informace: zn. hypertenze plic. Můj obvodní lékař řekl, že ECHO je v pořádku. Ale i přesto se chci zeptat, zda mne má tato informace (hypertenze plic) nějak znepokojovat. V dětství jsem prodělala zápal plic (v 10 letech). Nebo to mohu přisoudit mému současnému stavu (teploty a únava)? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud byly na echu známky plicní hypertenze, nebylo vyšetření zcela v pořádku. Plicní hypertneze je stav, který může vznikat na vícero místech (příčina může být v plicní tkáni stejně tak jako žilách, které vedou krev z plic do srce - seznam nemocí, které k plicní hypertenzi vedou je poměrně dlouhý - od plicní embolie, přes onemocnění plic - např. sarkoidózu nebo plicních změn v důsledku jiných - např. revmatických onemocnění. Plicní hypertenze ale může být např. i důsledkem zvýšeného průtoku krve při horečce, kterou jste prodělala - výsledky je třeba posuzovat s ohledem na celkový zdravotní stav a případně další problémy, které Vás trápí. Přetrvávající únava a teploty by mohly být známkou některého chronického zánětlivého onemocnění (vzhledem k průjmu připadá v úvahu např. střevní zánětlivé onemocnění, plicní onemocnění, nemoc kloubů...). Pokud by únava a teploty přetrvávaly, bylo by vhodné vyšetření u specialisty - internisty, (a dále gastroenterologa, revmatologa či plicního lékaře - další vyšetření by měla následovat podle vašich obtíží (např. pokud průjmy či bolesti břicha přetrvávají, bylo by dobré vyšetření střev, pokud se vám hůře dýchá vyšetření plicních funkcí, případně CT...). Vzhledem ke známkám plicní hypertenze - pokud se nenajde jiná příčina - by také bylo dobré prosvést kontrolní echo s odstupem nejméně jednoho měsíce.

MUDr. Hana Králová
MUDr. Hana Králová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Klinik Kösching

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Kýla – kde se bere a co ji způsobuje?
Články: Kýla – kde se bere a co ji způsobuje?
Kýly patří k nejčastějším...
Nachlazení, nebo chřipka? Naučte se je rozlišovat
Články: Nachlazení, nebo chřipka? Naučte se je rozlišovat
Vzbudili jste se s ucpaným...
Vitamin D – pomůže cévám diabetiků?
Články: Vitamin D – pomůže cévám diabetiků?
U lidí s cukrovkou dochází...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Sexuální mýty — společný orgasmus a velikost penisu
Články: Sexuální mýty — společný orgasmus a velikost penisu
Naše sexualita a sexuální...
BRCA: geny zodpovědné (nejen) za rakovinu prsu
Články: BRCA: geny zodpovědné (nejen) za rakovinu prsu
Svět nedávno obletěla...
Lupus – složitá diagnóza i léčba
Články: Lupus – složitá diagnóza i léčba
Únava, vyrážka, padání...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Cholin
Články: Cholin
Zdokonalit svou paměť patří...
Hormonální antikoncepce – je opravdu takovou hrozbou?
Články: Hormonální antikoncepce – je opravdu takovou hrozbou?
Hormonální antikoncepce je...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x