Hypodenzita v bílé hmotě....

Dobrý den. Můj 76 letý otec je po vážné autonehodě. Přímo po autonehodě "vypadal" v pořádku, nicméně měl problémy se spánkem, jako diabetikovi se mu výrazně zhoršila cukrovka, cukr měl nad 30, nejedl, měla psychické problémy. 2x jej odvezla kvůli těmto problémům sanita do nemocnice, v druhém případě byl hospitalizován týden. Prošel mnoha vyšetřeními, včetně psychiatrického, byl mu diagnostikován mimo jiné Posttraumatický stresový syndrom. Podstoupil i celkové CT vyšetření. U CT mozku bylo do propouštěcí zprávy toto: Hypodenzity v bílé hmotě periventrikulárně bilat., hypodenzní ložisko v oblasti BG vpravo. Komorový systém prostornější, bez dislokace, III. komora ve střední čáře, 13mm laterolaterálně. SA prostory rozšířeny, gyrifikace je symetrická, zachovalá. Kalcifikace v chorod. plexech a v epifýze. Přiměřený nález v oblasti kalvy, sely a baze lební. Hrubé kalcifikace v karotid bilat, nepochybně a s hraničními stenózami, drobné VA vpravo. Tatínek je po dvou mrtvicích, před cca 5 lety. Bohužel jsem u propouštění nebyla, bylo poněkud chaotické, tatínek se na vše nestihl zeptat. Mohl by jste mi prosím vysvětlit o jaký výsledek se jedná? Má podtoupit ještě nějaká vyšetření? Lékař nevydal žádné doporučení ohledně hlavy. Co se týče zbytku páteře, je doporučena RHB krční páteře. Předem děkuji za odpověď. Hezký den. Lenka

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Bez možnosti prohlédnout si snímky CT vyšetření mozku a bez znalosti neurologického nálezu Vašeho otce se můžu k popisovanému nálezu vyjádřit jen orientačně. Popis resp nález na CT mozku bude odpovídat vícečetným drobným nedokrvením mozku, tomu odpovídá i nález na přívodných tepnách mozku, kde jsou popisovány sklerotické změny zužující jejich průsvit.Dále je popisováno rozšíření III.komory - pravděpodobně bude souviset s celkovým úbytkem mozkové tkáně. Váš otec by měl pravidelně podstoupit ultrazvukové kontroly vývoje sklerotických změn na přívodných tepnách mozku. Odeznívání posttraumatického syndromu může být dlouhodobé. Pěkný den

MUDr. Radim Chutný
MUDr. Radim Chutný

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologie Oramus s.r.o. Ostrava

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: